Home ΛΑΡΝΑΚΑ Θα γίνει Θαλάσσιο Πάρκο μπροστά από το Αεροδρόμιο Λάρνακας!
Θα γίνει Θαλάσσιο Πάρκο μπροστά από το Αεροδρόμιο Λάρνακας!

Θα γίνει Θαλάσσιο Πάρκο μπροστά από το Αεροδρόμιο Λάρνακας!

Θ’ αξιοποιηθεί και ο θαλάσσιος χώρος μπροστά στο αεροδρόμιο Θαλάσσιο Πάρκο Λάρνακας!

Τη δημιουργία ενός Ενιαίου Θαλάσσιου Πάρκου στον κόλπο της Λάρνακας στοχεύει ο Δήμος Λάρνακας. Στα πλαίσια της δημοσιογραφικής διάσκεψης κατά την οποία ανακοινώθηκε η δημιουργία της Πανεπιστημιακής Σχολής Επιστημών και Τεχνολογίας, ο δήμαρχος Ανδρέας Βύρας ανέφερε στην ομιλία του ότι μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Λάρνακα – Γαλάζια Πόλη», καταβάλλονται συντονισμένες προσπάθειες για τη δημιουργία κουλτούρας κι επιμόρφωσης των νέων.

Ως εκ τούτου, σε συνεργασία με το Ναυτικό Ινστιτούτο Ανατολικής Μεσογείου, την Αναπτυξιακή Εταιρεία Λάρνακας και άλλους φορείς και κυβερνητικά τμήματα ο δήμος στοχεύει στη δημιουργία ενός Ενιαίου Θαλάσσιου Πάρκου στον κόλπο της Λάρνακας, συνδυάζοντας τόσο υφιστάμενες υποδομές, όπως είναι το αρχαίο ναυάγιο του Μαζωτού, το ναυάγιο Ζηνοβία και τον νέο τεχνητό ύφαλο που θα δημιουργηθεί στην Ορόκλινη με την πόντιση του πλοίου «Ελπίδα», όσο και στην αξιοποίηση του θαλάσσιου χώρου μπροστά από το αεροδρόμιο κατά τρόπο που να μην δημιουργούνται προβλήματα ασφάλειας. «Το πάρκο αυτό», σημείωσε ο κ.Βύρας, «αναμένεται να φέρει πιο κοντά τις νέες γενιές στη θάλασσα, ενισχύοντας την παιδεία των ωκεανών κι επιτρέποντας παράλληλα δράσεις για ερευνητικούς σκοπούς, κυρίως όσον αφορά το περιβάλλον».

Ο Δήμαρχος Λάρνακας είπε ότι μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν θα ξεκινήσει η χαρτογράφηση της θαλάσσιας περιοχής στον κόλπο της Λάρνακας για σκοπούς ετοιμασίας της μελέτης, η οποία θα τεθεί προς συζήτηση κι έγκριση από τα αρμόδια τμήματα. Ο Ανδρέας Βύρας αναφέρθηκε και σ’ ένα άλλο σημαντικό ευρωπαικό πρόγραμμα που έχει εγκριθεί και θα εδρεύει επίσης στη Λάρνακα, το Blue Career Center της Ανατολικής Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας.

Το κέντρο αυτό θα λειτουργήσει μ’ εταίρους το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, το Ναυτικό Ινστιτούτο Ανατολικής Μεσογείου και άλλα ερευνητικά ιδρύματα από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Το Blue Career Center θα ενθαρρύνει τον διάλογο μεταξύ διαφόρων ενδιαφερομένων, όπως επιχειρήσεις, ιδρύματα εκπαίδευσης και κατάρτισης, ερευνητικοί οργανισμοί, ρυθμιστικές αρχές και την κοινωνία των πολιτών στην Ε.Ε. Θα ενθαρρύνει, ακόμα, την από κοινού ανάπτυξη κι εφαρμογή μέτρων για την κάλυψη του χάσματος δεξιοτήτων, την αντιμετώπιση της ανεργίας και την μετατροπή των «μπλε επαγγελμάτων» ελκυστικά για τους νέους.

Βάσος Βάσου

Send this to a friend