Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Πέντε χρόνια φυλάκιση σε νεαρό Βενεζουελάνο βαποράκι ναρκωτικών
Πέντε χρόνια φυλάκιση σε νεαρό Βενεζουελάνο βαποράκι ναρκωτικών

Πέντε χρόνια φυλάκιση σε νεαρό Βενεζουελάνο βαποράκι ναρκωτικών

Περίπου ένα κιλό κοκαΐνη μετέφερε στο σώμα του ο 21χρονος Βενεζουελάνος Μπρασαμόντε Νέστορ Αντόνιο, προκειμένου να εξασφαλίσει από τους λαθρέμπορους των ναρκωτικών αμοιβή σχεδόν 3000 δολαρίων.

Η κοκαΐνη ήταν βραζιλιάνικης προέλευσης και προοριζόταν για την κυπριακή αγορά. Κατάπιε συνολικά 75 σκευάσματα άσπρης σκόνης, τα οποία ήταν περιτυλιγμένα με διάφορα στρώματα διαφανούς μεμβράνης. Του δόθηκαν, μάλιστα, ρητές οδηγίες έτσι ώστε να μην φάει οτιδήποτε κατά τη διάρκεια του πολύωρου ταξιδιού του από τη Βραζιλία στην Κύπρο, διότι υπήρχε κίνδυνος να σπάσουν οι συσκευασίες μέσα στο σώμα του και η ζωή του να διατρέξει σοβαρότατο κίνδυνο. Το Κακουργιοδικείο Λάρνακας καταδίκασε τον Αντόνιο σε πέντε χρόνια φυλάκιση, παραδεχόμενος ενοχή στις κατηγορίες της εισαγωγής ναρκωτικών και κατοχής ναρκωτικών με σκοπό την προμήθεια σε άλλα πρόσωπα. Η σύλληψη του 21χρονου έγινε στις 2 Απριλίου 2017 στο αεροδρόμιο Λάρνακας, αμέσως μετά την άφιξή του. Οδηγήθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας, όπου του έγινε ακτινοδιαγνωστικός έλεγχος, από τον οποίο επιβεβαιώθηκε ότι μετέφερε στο σώμα του ξένα σωματίδια. Ο κατηγορούμενος αφόδευσε τα 75 σκευάσματα, που περιείχαν κοκαΐνη συνολικού βάρους περίπου 800 γραμμαρίων. Ο νεαρός Βενεζουελάνος παραδέχθηκε αμέσως της εμπλοκή του στην υπόθεση, αναφέροντας στους αστυνομικούς της ΥΚΑΝ πως το κίνητρό του για να διαπράξει τα επίδικα αδικήματα ήταν η άθλια οικονομική κατάσταση της οικογένειάς του.

Στην απόφασή του, το Κακουργιοδικείο τόνισε ότι δεν μπορεί να προσμετρήσει προς όφελος του κατηγορουμένου η άθλια οικονομική του κατάσταση. Αντίθετα, το δικαστήριο σημείωσε ότι τέτοιος παράγοντας επενεργεί ως επιβαρυντικός, διότι, όπως εξήγησε, είναι απαράδεκτο να ενσπείρεται ο θάνατος κατ’ επίκληση οικονομικών προβλημάτων. «Εάν τα οικονομικά προβλήματα συνδεόμενα και με άλλα προβλήματα ευρύτερα, οικογενειακά ή υγείας, μπορούσαν να δικαιολογήσουν την παρανομία, τότε αυτό θα ήταν η οριστική κατάρρευση κάθε ηθικής, αλλά και κάθε αρχής τάξης και δικαίου. Η νομική προσέγγιση είναι ότι τα προβλήματα αυτής της μορφής, ως παράγοντες μειωμένης αντίστασης, δεν μπορούν να επιδράσουν κατά τρόπο που να εξασθενίζει η αποτελεσματική εφαρμογή του νόμου», κατέληξε το δικαστήριο. Προς όφελος του κατηγορουμένου λήφθηκε υπόψη η παραδοχή του και το γεγονός ότι δεν ήταν ο ιθύνων νους της όλης εγκληματικής ενέργειας.

Βάσος Βάσου

Send this to a friend