Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Πέντε χρόνια «μέσα» ο 21χρονος που εντοπίστηκε με κοκαΐνη στο αεροδρόμιο Λάρνακας
Πέντε χρόνια «μέσα» ο 21χρονος που εντοπίστηκε με κοκαΐνη στο αεροδρόμιο Λάρνακας

Πέντε χρόνια «μέσα» ο 21χρονος που εντοπίστηκε με κοκαΐνη στο αεροδρόμιο Λάρνακας

Πέντε χρόνια «μέσα» ο 21χρονος που εντοπίστηκε με κοκαΐνη στο αεροδρόμιο Λάρνακας – Το χρονικό της υπόθεσης

Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας – Αμμοχώστου επέβαλε σήμερα ποινή φυλάκισης πέντε χρόνων στον Bracamonte Infante Nestor Antonio, 21 χρόνων, από τη Βενεζουέλα ο οποίος παραδέχθηκε ενοχή στις κατηγορίες της εισαγωγής ελεγχόμενου φαρμάκου Τάξεως Α, κατοχής ελεγχόμενου φαρμάκου Τάξεως Α  και κατοχής ελεγχόμενου φαρμάκου Τάξεως Α με σκοπό τη προμήθεια σε άλλα πρόσωπα, δηλαδή 758 γραμμαρίων κοκαΐνης.

Σύμφωνα με τα γεγονότα της υπόθεσης, ο 21χρονος έφθασε λίγο πριν το μεσημέρι της 2ας Απριλίου 2017 στο αεροδρόμιο Λάρνακας με πτήση μέσω Ντουμπάϊ, από το Σάο Πάολο και ανακόπηκε για έλεγχο από τελωνειακό λειτουργό ύστερα από υπόδειξη μέλους της ΥΚΑΝ Λάρνακας, λόγω υπονοιών για μεταφορά ναρκωτικών.

Τόσο κατά το σωματικό έλεγχο, όσο και από τον έλεγχο των αποσκευών του δεν εντοπίστηκε οτιδήποτε. Η Αστυνομία ζήτησε από τον 21χρονο να υποβληθεί σε ακτινολογικό έλεγχο και μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας. Κατά τον έλεγχο εντοπίστηκε εντός του σώματός του, αριθμός σκευασμάτων, τα οποία, απέβαλε. Συνολικά απέβαλε 75 αυγοειδή σκευάσματα, τα οποία περιείχαν κοκαΐνη συνολικού βάρους 758 περίπου γραμμαρίων.

Σε ανακριτική κατάθεση στα γραφεία της ΥΚΑΝ Λάρνακας, ο νεαρός παραδέχθηκε ενοχή και ανέφερε ότι λόγω οικονομικής ανάγκης που είχε συμφώνησε με κάποιο πρόσωπο στη Βενεζουέλα να μεταφέρει στο σώμα του ναρκωτικά σε άλλες χώρες κατόπιν αμοιβής. Ανέφερε ακόμα ότι κατάπιε συνολικά 75 σκευάσματα που περιείχαν κοκαΐνη και ήταν περιτυλιγμένα με διάφορα στρώματα διαφανούς μεμβράνης.

Όπως ανέφερε ο νεαρός στους ανακριτές για τα σκευάσματα που κατάπιε θα πληρωνόταν 2.700 δολάρια Αμερικής, του δόθηκαν συμβουλές να μην φάει οτιδήποτε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, αφού υπήρχε κίνδυνος να σπάσουν οι συσκευασίες και του δόθηκε το αεροπορικό του εισιτήριο και 500 δολάρια για τα έξοδά του.

Στην απόφασή του, το Κακουργιοδικείο έκρινε ως μετριαστικούς παράγοντες την άμεση παραδοχή του κατηγορουμένου στην Αστυνομία και στο Δικαστήριο στην οποία όμως  – όπως σημειώνεται – «θα προσδώσουμε μειωμένη αξία εφόσον αυτός συνελήφθη ουσιαστικά επ’ αυτοφώρω να μεταφέρει τα ναρκωτικά στο σώμα του».

Προς όφελος του κατηγορουμένου προσμέτρησε «η προθυμία του για άμεση συνεργασία του με την Αστυνομία εφόσον αυτός συμφώνησε να συμμετάσχει σε ελεγχόμενη παράδοση ώστε να εντοπιστεί ο τελικός παραλήπτης αν και τελικά αυτή δεν επιτεύχθηκε, λόγω της παραμονής του για δύο μέρες στο Νοσοκομείο».

Λήφθηκαν επίσης υπόψη το νεαρό της ηλικίας του, το λευκό ποινικό του μητρώο, οι προσωπικές και οικογενειακές του συνθήκες, οι επιπτώσεις που θα έχει στην οικογένεια του η φυλάκισή του και ο περιορισμένος ρόλος που διαδραμάτισε στην τέλεση των αδικημάτων που ήταν αυτός του απλού μεταφορέα με αντίτιμο το ποσό των 2.700 δολαρίων Αμερικής,  αφού όπως προκύπτει από τα γεγονότα «δεν ήταν ο ιθύνων νους της όλης εγκληματικής ενέργειας».

Στην απόφασή του το Κακουργιοδικείο ανέφερε ακόμα ότι «το κίνητρο του κατηγορουμένου να διαπράξει τα επίδικα αδικήματα, δηλαδή η άθλια οικονομική του κατάσταση του ιδίου και της οικογένειας του, δεν μπορεί να προσμετρήσει προς όφελος του, εφόσον όπως έχει νομολογηθεί τέτοιος παράγοντας επενεργεί ως επιβαρυντικός γιατί είναι απαράδεκτο να ενσπείρεται ο θάνατος κατ’ επίκληση οικονομικών προβλημάτων. Εάν τα οικονομικά προβλήματα συνδεόμενα με άλλα προβλήματα ευρύτερα, οικογενειακά, ή υγείας, μπορούσαν να δικαιολογήσουν την παρανομία, αυτό θα ήταν η οριστική κατάρρευση κάθε ηθικής αλλά και κάθε αρχής τάξης και δικαίου».

Το Δικαστήριο επέβαλε τελικά στον 21χρονο ποινή φυλάκισης πέντε χρόνων στην κατηγορία της εισαγωγής ελεγχόμενου φαρμάκου Τάξεως Α και ποινή φυλάκισης πέντε χρόνων στην κατηγορία της κατοχής ελεγχόμενου φαρμάκου Τάξεως Α με σκοπό την προμήθεια σε άλλα πρόσωπα.

Οι ποινές συντρέχουν, αρχίζουν από τις 7/4/2017 ημερομηνία κατά την οποία ο κατηγορούμενος τελεί υπό κράτηση και το Δικαστήριο εξέδωσε διάταγμα για δήμευση και καταστροφή των ναρκωτικών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Send this to a friend