Home ΕΞΟΔΟΣ Τι θα γίνει τελικά με το ψηφιδωτό που ανακαλύφθηκε στη Λάρνακα;
Τι θα γίνει τελικά με το ψηφιδωτό που ανακαλύφθηκε στη Λάρνακα;

Τι θα γίνει τελικά με το ψηφιδωτό που ανακαλύφθηκε στη Λάρνακα;

Πρίν από μερικούς μήνες και κατά τη διάρκεια των εκσκαφών για το αποχετευτικό της Λάρνακας στην ενορία Χρυσοπολίτισσας, έχει ανακαλυφθεί ψηφιδωτό τεράστιας αρχαιολογικής αξίας και παγκόσμιας κληρονομιάς.

Μέσα από επιστολή του ο βουλευτής του ΔΗΚΟ κ. Χρίστος Ορφανίδης έστειλε επιστολή στην Βουλή των Αντιπροσώπων ,στις 16 Μαρτίου 2017 για την εξασφάλιση της συντήρησης του ψηφιδωτού.

Διαβάστε αυτούσια την επιστολή:

Θέμα: Ψηφιδωτό Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην Επαρχία Λάρνακας

Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, κατά τη διάρκεια των εκσκαφών για το αποχετευτικό της Λάρνακας στην ενορία Χρυσοπολίτισσας, έχει ανακαλυφθεί ψηφιδωτό τεράστιας αρχαιολογικής αξίας και παγκόσμιας κληρονομιάς. Σύμφωνα με πρώιμες εκτιμήσεις, πρόκειται για έργο των Ελληνιστικών ή Ρωμαϊκών χρόνων, παγκόσμιας σημασίας και μοναδικότητας, που αναπαριστά του άθλους του Ηρακλή.

Ως εκ τούτου, παρακαλώ τον αρμόδιο Υπουργό όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων σε σχέση με τα μέτρα που έχει λάβει για προστασία, συντήρηση και ανάδειξη του ψηφιδωτού.

Με εκτίμηση,

Χρίστος Ορφανίδης

Βουλευτής Λάρνακας

Δημοκρατικό Κόμμα

Στις 4 Ιουλίου 2017 ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Μάριου Δημητριάδη έστειλε την δική του επιστολή προς απάντηση στο ερώτημα του κ.Χρίστου Ορφανίδη.

Διαβάστε αυτούσια την επιστολή:

«Συντήρηση και Ανάδειξη του ψηφιδωτού δαπέδου στην οδό Αγίου Νεοφύτου στη Λάρνακα

Επιθυμώ να αναφερθώ στο πιο πάνω θέμα και να σας πληροφορήσω τα ακόλουθα:

α) Πρόκειται όντως για ένα εύρημα μεγάλης αρχαιολογικής και ιστορικής σημασίας, καθώς είναι το μοναδικό ψηφιδωτό με εικονιστικές παραστάσεις που έχει βρεθεί στην πόλη της Λάρνακας. Χρονολογείται στην ρωμαϊκή περίοδο και απεικονίζει σε πίνακες σκηνές από τους άθλους του Ηρακλή. Το ψηφιδωτό αποτελεί τμήμα ενός εκτεταμένου χώρου με κατάλοιπα από τον οικισμό των ρωμαϊκών χρόνων του Κιτίου, που ανασκάφηκε στην οδό Αγίου Νεοφύτου και τους γύρω δρόμους, στο πλαίσιο των εργασιών για το αποχετευτικό. Τόσο τα άλλα κατάλοιπα όσο και το ψηφιδωτό μαρτυρούν ότι η περιοχή αποτελούσε ένα κεντρικής σημασίας σημείο στην πόλη του Κιτίου των ρωμαϊκών χρόνων.

β) Επί του παρόντος, το Τμήμα Αρχαιοτήτων ολοκλήρωσε την ανασκαφή του ψηφιδωτού στον ελεύθερο από κτήρια και υπηρεσίες χώρο και αναμένει την ολοκλήρωση της διαδικασίας απαλλοτρίωσης ενός γειτονικού τεμαχίου, στο οποίο πιθανώς να συνεχίζεται το ψηφιδωτό. Λόγω της μεγάλης σημασίας του ευρήματος, η διαδικασία της απαλλοτρίωσης ενεργοποιήθηκε τάχιστα. Όταν ολοκληρωθεί η απαλλοτρίωση του τεμαχίου και η κατεδάφιση της παλιάς οικίας που βρίσκεται σ’ αυτό, θα ακολουθήσει ανασκαφή, ώστε να ανευρεθούν, εάν υπάρχουν σωζόμενα τμήματα του ψηφιδωτού. Για προστασία του ψηφιδωτού, μέχρι να καταστεί δυνατή η συνέχιση της ανασκαφής, το αποκαλυφθέν τμήμα του, καλύφθηκε με βάση την ενδεικνυόμενη μέθοδο προστασίας και συντήρησης ευρημάτων αυτού του τύπου, ώστε να προστατευτεί από περιβαλλοντικούς και ανθρωπογενείς κινδύνους. Πάνω από αυτό, τοποθετήθηκε επίσης προσωρινό στέγαστρο. Όταν πραγματοποιηθεί η ανασκαφή εντός του υπό απαλλοτρίωση τεμαχίου, θα είναι δυνατό να συλλεγούν και αξιολογηθούν τα δεδομένα, ώστε να αποφασιστεί που και πως θα διατηρηθεί το μνημείο, ώστε να αναδειχθεί, στο μέγιστο δυνατό βαθμό, η μεγάλη του αρχαιολογική και ιστορική σημασία.

  1. Είμαστε στη διάθεσή σας για τυχόν περαιτέρω διευκρινήσεις/πληροφορίες.»

Send this to a friend