Home ΛΑΡΝΑΚΑ ΠΕΡΕΝΤΟΣ STORIES : Στυλιανός Αττεσλής του Παναγιώτου (1912-1995)
ΠΕΡΕΝΤΟΣ STORIES : Στυλιανός Αττεσλής του Παναγιώτου (1912-1995)

ΠΕΡΕΝΤΟΣ STORIES : Στυλιανός Αττεσλής του Παναγιώτου (1912-1995)

Πριν πολλά χρόνια, ο κόσμος αναφέροντας τον Αττεσλή, τον θεωρούσε σαν ένα «μάγο», κάτι αρκετά εξωπραγματικό για την Κυπριακή κοινωνία.

Ανοίγοντας ένα παλιό βιογραφικό λεξικό ( 1968 ) διαβάζουμε ότι ο Στέλιος Αττεσλής σπούδασε στην Αγγλία και ήταν κάτοχος των διπλωμάτων Master of  Metaphysical Sciences, Master of Psychotherapy, Doctor of Divinity και Doctor of Philosophy.

Η παιδική του ζωή ήταν γεμάτη εκπλήξεις για τους μεγάλους, αφού αρκετές φορές άφησε τους γονείς και τους δασκάλους του άφωνους, όταν έλυε δύσκολα προβλήματα ή μετάφραζε κείμενα γραμμένα σε άγνωστες γι’ αυτόν γλώσσες. Για να μην αναφέρουμε θαύματα, που δεν είναι ο κατάλληλος χώρος εδώ. Ο ίδιος έγραψε ποίηση με το ψευδώνυμο Στέλιος Αχάτης και έδωσε σειράν διαλέξεων επί θεμάτων Μεταφυσικής.

Είχε ιδιαίτερες σχέσεις με τη Λάρνακα, αφού το ζεύγος Μάρως και Παύλου Βαλδασερίδη ήταν φίλοι του κι έκαναν συχνές συναντήσεις. Μάλιστα, στο σπίτι τους είχαν και  πίνακες που ζωγράφισε ο Αττεσλής. Ο Παύλος Βαλδασερίδης διόρθωνε κατά καιρούς κείμενα του Στέλιου Αττεσλή. Κάθε 15 μέρες ο Δάσκαλος έδινε μαθήματα στην οικία Βαλδασερίδη ή Πασκοτίνι, όπως είναι επίσης γνωστή.

Οι φωτογραφίες είναι από το αρχείο της Λώρας Ιακωβίδου, την οποίαν ευχαριστώ και για τις πληροφορίες. Οι δυο απο τους τρείς πίνακες ανήκουν στην κ.Άννα Ιακωβίδου.

Λούης Περεντός

 

 

 

Send this to a friend