Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Με εκρήξεις καταστρέφουν τον Πενταδάχτυλο
Με εκρήξεις καταστρέφουν τον Πενταδάχτυλο

Με εκρήξεις καταστρέφουν τον Πενταδάχτυλο

Με βίαιο τρόπο συνεχίζει το κατοχικό καθεστώς την καταστροφή του Πενταδακτύλου μας, με τα τ/κ ΜΜΕ να δημοσιεύουν φωτογραφίες από τις εκρήξεις στο λατομείο της σκλαβωμένης Κυθρέας, όπου βρίσκεται τοποθετημένο στους πρόποδες του βουνού.

Οι εργασίες στο εν λόγω λατομείο, που καλύπτει μια έκταση περίπου 2 εκατομμυρίων 651 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, έχουν προκαλέσει σοβαρή και μη αναστρέψιμη ζημιά στο φυσικό τοπίο του Πενταδακτύλου. Η αρμόδια εταιρεία που διαχειρίζεται το λατομείο έχει προβεί στην εκχέρσωση εκατοντάδων δέντρων και προκειμένου να συνεχίσει την παράνομη εκμετάλλευση των πετρωμάτων της περιοχής, προβαίνει σχεδόν δυο φορές τον μήνα σε ελεγχόμενες εκρήξεις, με τις εικόνες που μεταδίδονται να είναι πραγματικά συγκλονιστικές.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της τ/κ ιστοσελίδας Gundemkibris, το σύννεφο σκόνης από τις εκρήξεις εξαπλώθηκε στη γύρω περιοχή, διαβρώνοντας τη χλωρίδα, δημιουργώντας μια αποπνικτική ατμόσφαιρα και για τους κατοίκους, οι οποίοι έμειναν εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους. Πολλοί ήταν και οι ηλικιωμένοι που αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα.

Πρόκληση πυρκαγιών

Πέραν από την οικολογική καταστροφή και τα προβλήματα υγείας των κατοίκων, οι  επιχειρήσεις με τις εκρήξεις στο λατομείο, προκαλούν πυρκαγιές σε δασώδεις περιοχές. Επιπλέον, καταστρέφονται και τα καλώδια ηλεκτροδότησης, με αποτέλεσμα η διάδοση των πυρκαγιών να είναι αναπόφευκτη. Ανήμποροι να αντιδράσουν, οι κάτοικοι της περιοχής παρακολουθούν τα δέντρα να μετατρέπονται σε τέφρα και χιλιάδες στρέμματα γης να καταστρέφονται.

Οικονομικές επιπτώσεις

Η μέθοδος των εκρήξεων επιφέρει επίσης και οικονομικό αντίκτυπο, αφού αρκετά πετρόκτιστα σπίτια στα κατεχόμενα χωριά Σύγκληπο, Αγριδάκι, Άγιο Ερμόλαο και την Κυθρέα έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Σπασμένα παράθυρα και ρωγμές στους τοίχους είναι μερικές μόνο από τις επιπτώσεις από τις δονήσεις που προκαλούν οι εκρήξεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πενταδάκτυλος αποτελεί ένα μοναδικό τύπου οικότοπο, στον οποίο υπάρχουν σπάνια είδη και υποείδη χλωρίδας και πανίδας. Οι διαχρονικές ανεξέλεγκτες δραστηριότητες (λατομεία, δόμηση κ.α.) έχουν επηρεάσει τη μορφολογία της οροσειράς και απειλούν με εξαφάνιση τα σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας.

Πηγή: sigmalive.com

Send this to a friend