Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Συνεργατισμός: Κατέρχονται σε απεργία αύριο οι εργαζόμενοι
Συνεργατισμός: Κατέρχονται σε απεργία αύριο οι εργαζόμενοι

Συνεργατισμός: Κατέρχονται σε απεργία αύριο οι εργαζόμενοι

Της Μόνικας Κουρουφέξη Χατζηχάννα 

Σε τρίωρη απεργία κατέρχονται αύριο οι εργαζόμενοι στον Συνεργατισμό από τις 7:30 μέχρι τις 10:30 το πρωί διεκδικώντας την υπογραφή Ενιαίας Συλλογικής Σύμβασης και Ενιαίο μισθολόγιο στον Συνεργατισμό.

Μετά από συνεδρία στις 15 Ιουνίου οι συντεχνίες ΣΕΚ-ΠΕΟ-ΠΑΣΥΔΥ ενέκριναν με μεγάλη πλειοψηφία την εισήγηση των Κλαδικών Συμβουλίων για τη λήψη απεργιακών μέτρων, σε περίπτωση που δεν υπάρξει διάλογος για ικανοποίηση των αιτημάτων τους απόκτηση ενιαίας συλλογικής σύμβασης εργασίας και ενιαίου μισθολογίου.

Οι εργαζόμενοι στην συνεδρία της 15ης Ιουνίου αποφάσισαν να δοθεί στην διοίκηση του Συνεργατισμού διορία 10 ημερών, πριν κατέλθουν σε τρίωρη στάση εργασίας.

Σε δηλώσεις του ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπάλληλων της ΣΕΚ Ελισσαίος Μιχαήλ, είχε ευχηθεί να πρυτανεύσει η λογική και να γίνει διάλογος για να βρεθεί μια λύση. “Ζητάμε την κατανόηση των πελατών της τράπεζας”, ανέφερε ενώ επισήμανε ότι οι εργαζόμενοι είναι στη διάθεση όποιου κάνει έκκληση για διάλογο.

Σε κοινή τους ανακοίνωση που εστάλη από την ΠΕΟ, οι τρεις συνδικαλιστικές οργανώσεις αναφέρουν ότι “είναι με λύπη μας που υποχρεωνόμαστε να κάνουμε χρήση του ύστατου και ιερού μέτρου της απεργίας αφού δυστυχώς δεν μας έχει απομείνει άλλη επιλογή στον αγώνα για υπεράσπιση των εργασιακών μας δικαιωμάτων”.

Προσθέτουν ότι “τα απεργιακά μέτρα δεν είναι για εμάς αυτοσκοπός και στόχος μας δεν είναι να προκαλέσουμε λειτουργικά ή άλλα προβλήματα στον Οργανισμό και στους πελάτες του”.

Σημειώνουν πως “διεκδικούμε τον επιβαλλόμενο αλληλοσεβασμό για τη δημιουργία του κατάλληλου εργασιακού κλίματος ώστε να μπορεί να διατηρηθεί η εργατική ειρήνη, η οποία θα λειτουργήσει ευεργετικά στην αύξηση της παραγωγικότητας και κατά συνέπεια της ανάπτυξης του ίδιου του Οργανισμού”.

Οι τρεις συνδικαλιστικές οργανώσεις, σύμφωνα με την ανακοίνωσή τους, “ένα και μοναδικό είναι το αίτημα μας: ο σεβασμός των όσων έχουμε συμφωνήσει και συνυπογράψει με την Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα”.

“Δεν ζητούμε τίποτε άλλο ούτε έχουμε παράλογα αιτήματα για αυξήσεις μισθών και ωφελημάτων” αναφέρουν ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΠΑΣΥΔΥ και προσθέτουν ότι “με τη Διεύθυνση της ΣΚΤ είχαμε συνυπογράψει την Έκτακτη Ειδική Συμφωνία Πλαίσιο, βάσει της οποίας μειώθηκαν οι μισθοί μας και το ταμείο προνοίας κατά μέσο όρο 16,1%”.

Με αυτό τον τρόπο παραχωρήθηκαν 100 εκατομμύρια ευρώ (εξοικονόμηση στο εργατικό κόστος), με τη δέσμευση της Τράπεζας ότι θα προχωρούσαμε στην υλοποίηση σειράς μέτρων.

Στα μέτρα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, “ενιαία συλλογική σύμβαση εργασίας, η οποία θα εξασφαλίζει σε όλους τους εργαζόμενους στον Συνεργατισμό ομοιόμορφους όρους εργοδότησης και ενιαίο μισθολόγιο, το οποίο θα εξασφαλίζει ίση μεταχείριση μεταξύ εργαζομένων που ασκούν ίδια ή ίσης αξίας καθήκοντα και σταδιακή επιστροφή μέσα από ένα συμφωνημένο πλαίσιο των αποκοπών και των μειώσεων που επιβλήθηκαν στους μισθούς και το ταμείο προνοίας καθώς και το ότι καμία πρόσληψη και προαγωγή δεν θα γίνει για όση περίοδο ισχύει η Έκτακτη Ειδική Συμφωνία”.

Καταλήγοντας οι τρεις συντεχνίες προσδοκούν και αναμένουν “ότι η εργοδοτική πλευρά θα ανταποκριθεί στις εκκλήσεις μας για διάλογο για τήρηση των συμφωνηθέντων για να μην υποχρεωθούμε να κλιμακώσουμε τα δυναμικά μέτρα”.

Πηγή: capital.sigmalive.com

Send this to a friend