Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ «Γελοία απόφαση» η ποινή των 15 χρόνων στον Παναγιώτη Αλεξάνδρου για την υπόθεση Ρόσκα
«Γελοία απόφαση» η ποινή των 15 χρόνων στον Παναγιώτη Αλεξάνδρου για την υπόθεση Ρόσκα

«Γελοία απόφαση» η ποινή των 15 χρόνων στον Παναγιώτη Αλεξάνδρου για την υπόθεση Ρόσκα

Βαρύς έπεσε ο πέλεκυς της δικαιοσύνης για τον 27χρονο Παναγιώτη Αλεξάνδρου, από τα Λειβάδια Λάρνακας.

Είχε κριθεί ένοχος για την ανθρωποκτονία της πρώην φιλενάδας του Ντανιέλας Ρόσκα, 36 χρόνων, από την Μολδαβία, έγκλημα που διαπράχθηκε τον Οκτώβριο του 2015, στο διαμέρισμα του θύματος στη Λάρνακα. Το Κακουργιοδικείο Λάρνακας τον καταδίκασε την Τρίτη (13/6) σε 15 χρόνια φυλάκιση, αφού εκτός από την κατηγορία της ανθρωποκτονίας, κρίθηκε ένοχος, μετά από ακροαματική διαδικασία, και στις κατηγορίες της συνομωσίας προς διάπραξη κακουργήματος, της νυχτερινής διάρρηξης κατοικίας και κλοπής και της περιαγωγής σε κατάσταση ανικανότητας για αντίσταση. Θυμίζουμε, ότι για την ίδια υπόθεση καταδικάστηκαν σε ποινές 13 και 10 χρόνων φυλάκισης οι Βούλγαροι Πλάμεν Πέλοβ (κατέθεσε ως βασικός μάρτυρας κατηγορίας στην υπόθεση) και Ντάνιελ Σλάβτσεβ αντίστοιχα, οι οποίοι ήταν τα πρόσωπα που διέρρηξαν το διαμέρισμα του θύματος με σκοπό την κλοπή χρυσαφικών, μετά από οδηγίες που έλαβαν από τον Αλεξάνδρου, αλλά με τα κτυπήματά τους στην κοπέλα επέφεραν το θάνατό της. Οι δύο Βούλγαροι, ωστόσο, παραδέχθηκαν ενοχή και συνεργάστηκαν με την Αστυνομία, στοιχεία που λήφθηκαν ως ελαφρυντικοί παράγοντες κατά την επιμέτρηση της ποινής τους.

Επιβάλλοντας την 15ετή ποινή φυλάκισης, το Κακουργιοδικείο σημείωσε ότι ο Π. Αλεξάνδρου ήταν το πρόσωπο που όχι μόνο προήγαγε τους δύο Βούλγαρους για να διαρρήξουν το διαμέρισμα της άτυχης Ντανιέλας και να κλέψουν, αλλά τους παρότρυνε επιπρόσθετα, δίνοντας ρητές οδηγίες να αρπάξουν, κτυπήσουν και δέσουν το θύμα αν χρειαζόταν, ώστε να πετύχουν τον σκοπό τους. Το δικαστήριο τόνισε ότι με τις οδηγίες αυτές, ο κατηγορούμενος αποδέχτηκε ταυτόχρονα και τις οποιεσδήποτε πιθανές συνέπειες θα επέφερε στο θύμα η υλοποίηση του σκοπού αυτού. Κατά τη διάπραξη των αδικημάτων της διάρρηξης και κλοπής, οι Πέλοβ και Σλάβτσεβ κτύπησαν κι έδεσαν την Ντανιέλα, όπως ήταν οι οδηγίες

του Αλεξάνδρου, με αποτέλεσμα να επέλθει ο θάνατος της γυναίκας, ως συνέπεια των σοβαρών κτυπημάτων που δέχθηκε και του δεσίματος της, αφού κατέστη ανίκανη ν’ αντιδράσει.

Ο ιθύνων νους

Το δικαστήριο απέρριψε την εισήγηση που είχε κάνει ο συνήγορος υπεράσπισης, ότι ο 27χρονος κατηγορούμενος δεν συμμετείχε, ούτε συμφώνησε στην μετεξέλιξη της πρόθεσης των δύο Βούλγαρων κατάδικων από κλοπή σε ηθελημένη ανθρωποκτονία. «Ήταν ο ιθύνων νους της όλης εγκληματικής ενέργειας, αφού αυτός (ο Αλεξάνδρου) εμπνεύστηκε και σχεδίασε την παράνομη είσοδο των δύο Βούλγαρων στο διαμέρισμα του θύματος. Άσκησε κυρίαρχη εξουσία στη θέληση του Πλάμεν Πέλοβ κι εν τέλει κατέστησε αυτόν, όπως και τον Ντάνιελ Σλάβτσεβ, άβουλα όργανά του, τους οποίους χρησιμοποίησε προς υλοποίηση του σκοπού του, που αρχικά ήταν η διάρρηξη και κλοπή. Όμως, στο πλαίσιο υλοποίησης αυτού του σκοπού, έδωσε τέτοιες οδηγίες σ’ ότι αφορά την μεταχείριση του θύματος, δηλαδή αρπαγή, κτυπήματα και δέσιμο για εξάλειψη της οποιασδήποτε αντίδρασής του, στη βάση των οποίων, ως θέμα λογικής συνέπειας, αποδέχτηκε και τις συνέπειες που θα είχαν οι ενέργειες των δύο Βούλγαρων στη σωματική ακεραιότητα της κοπέλας», σημειώνεται στην απόφαση.

«Γελοία απόφαση»

Ο δικηγόρος υπεράσπισης Γεώργιος Α. Γεωργίου ανέφερε ότι θα καταθέσει έφεση εναντίον της ποινής, λέγοντας πως πρόκειται για… «γελοία απόφαση». Την ίδια ώρα, οι γονείς του κατηγορουμένου επιτέθηκαν φραστικά εναντίον του εκπροσώπου της κατηγορούσας αρχής Θανάση Παπανικολάου, ο οποίος χειρίστηκε την υπόθεση. Τα πνεύματα ηρέμησαν με την επέμβαση της Αστυνομίας.

Βάσος Βάσου

Send this to a friend