Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ Τι κάνουμε αν παραβιάσει κάποιος το σπίτι μας [και είμαστε μέσα]
Τι κάνουμε αν παραβιάσει κάποιος το σπίτι μας [και είμαστε μέσα]

Τι κάνουμε αν παραβιάσει κάποιος το σπίτι μας [και είμαστε μέσα]

Το να παραβιάσει κάποιος την ιδιωτική περιουσία μας, ενώ εμείς κοιμόμαστε -είτε μόνοι είτε με την οικογένειά μας- αποτελεί σίγουρα έναν από τους μεγαλύτερους φόβους μας.
Λίγο-πολύ όλοι έχουμε κάνει σενάρια για το πώς θα αντιδράσουμε αν αντιληφθούμε «εισβολέα» στο σπίτι μας, ειδικά την ώρα που κοιμόμαστε. Από τη θεωρία όμως στην πράξη, η πραγματικότητα απέχει παρασάγγας.

Τι θα κάνεις αν βρεθείς πρόσωπο με πρόσωπο με τον διαρρήκτη; Πώς θα συμπεριφερθείς αν προσπαθήσει να μπει στο δωμάτιο σου την ώρα που εσύ βρίσκεσαι στο κρεβάτι ή στο δωμάτιο των παιδιών σου για παράδειγμα; Υπάρχει σωστή και λάθος αντίδραση; Είναι πιθανόν να βρεθείς μπλεγμένος;

Μια τέτοια συζήτηση που είχαμε πρόσφατα στο γραφείο, μας έφερε αντιμέτωπους με ερωτήματα στα οποία δεν είχαμε απάντηση, πέρα από κάποιες υποθέσεις και φυσικά τα πιθανά σενάρια αντίδρασης.

Επειδή όμως δεν παίζουμε με τέτοιες καταστάσεις, είναι καλό να γνωρίζουμε πολύ καλά τι πρέπει και τι επιβάλλεται να κάνουμε αν ο μη γένοιτο βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα τέτοιο περιστατικό, ούτως ώστε να προστατεύσουμε όσο το δυνατό καλύτερα τόσο τον εαυτό μας όσο και την οικογένειά μας.

Κάποιος που εισέρχεται παράνομα σε ένα σπίτι για να κλέψει, έχει πολύ ευαίσθητη ψυχραιμία ενώ διακατέχεται από τον φόβο του να μη γίνει αντιληπτός.

«Η πρώτη έγνοια που πρέπει να έχουμε όλοι είναι να ασφαλίζουμε πολύ καλά το σπίτι μας το βράδυ πριν κοιμηθούμε, ενώ πρέπει να καθαρίζουμε πάγκους και τραπέζια από επικίνδυνα και αιχμηρά αντικείμενα ούτως ώστε να μην υπάρχει εύκολη πρόσβαση σε αυτά από ‘τρίτο’ άτομο. Επίσης, είναι καλό να διατηρούμε καλές σχέσεις με τους γείτονες γιατί η βοήθεια τους μπορεί να είναι καταλυτική». Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, κος Ανδρέας Αγγελίδης, ήταν κατηγορηματικός. «Αυτά είναι βασικές αρχές που πρέπει να ακολουθούμε όλοι ως πρώτο μέτρο προστασίας από επίδοξους εισβολείς».

 

Αν αντιληφθούμε παραβίαση στο χώρο μας ενόσω βρισκόμαστε στο σπίτι πώς αντιδρούμε;
Μπορεί να ακούγεται δύσκολο, αλλά χρειάζεται ψυχραιμία, υπομονή και προσεκτικές κινήσεις. Οι σπασμωδικές κινήσεις/αντιδράσεις μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο εσένα και την οικογένεια σου και αυτό πρέπει να αποφευχθεί. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι κάποιος που εισέρχεται παράνομα σε ένα σπίτι για να κλέψει, έχει πολύ ευαίσθητη ψυχραιμία ενώ διακατέχεται από τον φόβο του να μη γίνει αντιληπτός. Αν αντιδράσουμε απότομα και τον τρομάξουμε, η αντίδραση του μπορεί να είναι αντίθετη από αυτή που περιμένουμε.

Αν όμως παραμείνουμε ψύχραιμοι και σταθεροί βρισκόμαστε σίγουρα σε πλεονεκτική θέση, και όταν μας αντιληφθεί το πιο πιθανόν είναι να τραπεί σε φυγή για να γλυτώσει. Αν «οσμιστεί» φόβο, αυτό θα λειτουργήσει ενάντια μας.
Παίρνουμε τηλέφωνο την αστυνομία;
Αυτή πρέπει να είναι η πρώτη κίνηση. Οφείλουμε να έχουμε αποθηκευμένα στο κινητό μας τα τηλέφωνα άμεση δράσης (112, 199 και 1460) και αν είναι δυνατόν και το τηλέφωνο του αστυνομικού σταθμού της περιοχής μας, ούτως ώστε να βρεθούν κοντά μας το συντομότερο.

Το αδίκημα της παραβίασης ιδιωτικής περιουσίας είναι πολύ σοβαρό και επιφέρει ποινή φυλάκισης, άσχετα αν έγινε διάρρηξη ή όχι.

Κάποιοι έχουν διάφορα αντικείμενα στο σπίτι τους για προστασία, τα οποία όμως θεωρούνται παράνομα. Τι γίνεται αν χρησιμοποιηθεί κάποιο απ’ αυτά για αυτοάμυνα και προστασία;
Αυτό είναι πολύ λεπτό ζήτημα, το οποίο δεν μπορεί να απαντηθεί απλά, αφού εξαρτάται από την περίπτωση κάθε φορά. Μπορεί να υπάρξουν κυρώσεις, μπορεί και όχι. Πάντα εξαρτάται από την κατάσταση, το τονίζω ξαμά. Σίγουρα η νομοθεσία είναι εκεί και προβλέπει συγκεκριμένα πράγματα, υπάρχουν όμως πάντα τα «αλλά».

Αν τεθεί σε κίνδυνο η ζωή κάποιου ή της οικογένειας του, σίγουρα θα αντιδράσει αυθόρμητα, πρέπει όμως όσο γίνεται να αποφύγουμε να βρεθούμε σε τέτοια κατάσταση. Αν για παράδειγμα η ζημιά που θα προκαλέσουμε σε κάποιον που μπήκε παράνομα στο σπίτι μας είναι μεγαλύτερη από αυτήν που μας προκάλεσε αυτός, τότε τα πράγματα είναι πιθανόν να λειτουργήσουν εναντίον μας.

Όπως αναφέρει στη CITY ο κύριος Αγγελίδης, είναι πολύ σημαντικό να έχουμε έγνοια, αν εντοπίσουμε τον διαρρήκτη μέσα στο σπίτι, να απομνημονεύσουμε όσα περισσότερα στοιχεία μπορούμε. Ύψος, βάρος, χαρακτηριστικά στοιχεία (αν πχ, κουτσαίνει), ομιλία, αλλά και τις κινήσεις του όταν φύγει από το σπίτι. Αν είχε αυτοκίνητο, αν τον παρέλαβε κάποιος και τη διαδρομή που ακολούθησε. Όλα αυτά τα στοιχεία θα διευκολύνουν κατά πολύ το έργο της σύλληψής του.

«Το αδίκημα της παραβίασης ιδιωτικής περιουσίας είναι πολύ σοβαρό και επιφέρει ποινή φυλάκισης, άσχετα αν έγινε διάρρηξη ή όχι. Επίσης, η παραβίαση κατά τη διάρκεια της νύχτας θεωρείται μεγαλύτερο αδίκημα και μπορεί να επιφέρει μέχρι και 10 χρόνια φυλάκισης, αντί 7 χρόνια που ισχύουν αν το αδίκημα διαπραχθεί μέρα».

Αν η ζημιά που θα προκαλέσουμε σε κάποιον που μπήκε παράνομα στο σπίτι μας είναι μεγαλύτερη από αυτήν που μας προκάλεσε αυτός, τότε τα πράγματα είναι πιθανόν να λειτουργήσο

Πηγή: city.sigmalive.com

"]

Send this to a friend