Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ Ο Κυριάκος θα ταξιδέψει μόνος με τη Vespa του σε 131 ευρωπαϊκές πόλεις
Ο Κυριάκος θα ταξιδέψει μόνος με τη Vespa του σε 131 ευρωπαϊκές πόλεις

Ο Κυριάκος θα ταξιδέψει μόνος με τη Vespa του σε 131 ευρωπαϊκές πόλεις

Το ταξίδι του Κυριάκου Τσιηφτέ θα διαρκέσει συνολικά 59 ημέρες, ενώ με τη Vespa του θα καλύψει μια διαδρομή περίπου 15,000 km, περνώντας από 16 ευρωπαϊκές χώρες και 131 πόλεις.
«Το ταξίδι θα το χαρακτήριζα ως μοναχικό, εγώ με τη Vespa μου, αφού στη μεγαλύτερη διαδρομή θα είμαστε μόνοι» αναφέρει στη CITY.

Το πλάνο για το «Vespassion Tour 2017» (όπως ονομάζει ο ίδιος το μεγάλο ταξίδι του) δεν είναι εξαιρετικά δύσκολο, αφού καθημερινά θα καλύπτει με την Vespa μια απόσταση περίπου 200-250 km, δηλαδή όσο απέχει η Λευκωσία από την Πόλη Χρυσοχούς και τον Πωμό, πλην όμως ερίναι μακρινό…

Λίγες μέρες πριν την εκκίνηση, η CITY που θα συνταξιδεύει μαζί του ως Χορηγός Επικοινωνίας, ζητά να μάθει λεπτομέρειες από τον Δρ Κυριάκο Τσιηφτέ, ο οποίος είναι Διδάκτορας Τεχνικών Επιστημών και Ακαδημαϊκός – Ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, αλλά πάνω απ’ όλα είναι… ευτυχισμένος όταν οδηγεί τη Vespa του.

 

Πόσες μέρες θα διαρκέσει το ταξίδι και ποιοι άλλοι θα είναι μαζί σου;

Βάσει του πλάνου, το ταξίδι διαρκεί συνολικά 59 ημέρες, αρχίζοντας από τις 26/5 μέχρι τέλος Ιουνίου, με διάλειμμα ενός μηνός, με ολοκλήρωση του στις 29 Αυγούστου, καλύπτοντας μια διαδρομή περίπου 15,000 km, περνώντας από 16 ευρωπαϊκές χώρες και 131 πόλεις. Το ταξίδι θα το χαρακτήριζα ως μοναχικό, εγώ με τη Vespa μου, αφού στη μεγαλύτερη διαδρομή θα είμαστε μόνοι! Κατά διαστήματα θα υπάρχει συνοδός, είτε ως συνεπιβάτης, είτε με δεύτερη μηχανή, με αναλογία 60% μοναχικής διαδρομής. Το πλάνο για το ταξίδι δεν θα το χαρακτήριζα ως εξαιρετικά δύσκολο, αφού καθημερινά προβλέπεται να καλύπτουμε με την Vespa μια απόσταση περίπου 200-250 km, δηλαδή μια ημερήσια διαδρομή από Λευκωσία προς Πόλη Χρυσοχούς και Πωμό. Είναι όμως μακρινό και αυτό δυσκόλεψε στο να γίνει ομαδικό με άλλους βεσπόφιλους από την Κύπρο ή της Ελλάδα.

Ο ημερήσιος προϋπολογισμός εξόδων προσδιορίζεται στα 60€, και περιλαμβάνει κόστος κίνησης, διαμονή και διατροφή. Σε ότι αφορά τη διατροφή, ως λάτρης των τοπικών γεύσεων, δεν θα με βρείτε σε ταχυφαγεία και σίγουρα η καθημερινή τοπική μπύρα ή κρασί περιλαμβάνεται στο προβλεπόμενο κόστος!

 

Πόσο εύκολο είναι να λείπεις για τόσο μεγάλο διάστημα;

Εδώ αρχίζουν οι πραγματικές δυσκολίες και οι πρώτοι προβληματισμοί σχετικά με την αναγκαιότητα αυτού του ταξιδιού. Σίγουρα είναι μεγάλη η απουσία από τις καθημερινές υποχρεώσεις και έχουν θυσιαστεί αρκετά προσωπικά «θέλω» και «πρέπει» για την επίτευξη αυτού του ονείρου. Η κατάσταση μετριάζεται ελαφρώς με την διακοπή για ένα μήνα του ταξιδιού στην Οστάνδη του Βελγίου, λόγω βιοποριστικών αναγκών αφού είμαι επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου με διδακτικές υποχρεώσεις κατά το μήνα Ιούλιο, επωφελούμενος όμως και την ανάγκη συντήρησης της Vespa, αλλαγής ελαστικών, σωματικής ξεκούρασης κλπ.

 

Περίπου, τι περιλαμβάνουν οι αποσκευές για ένα τόσο μεγάλο ταξίδι;

Οι αποσκευές είναι λυτές, προσεγμένα προσαρμοσμένες βάση των αναγκών και ιδιαιτεροτήτων του ταξιδιού, με μεγάλους περιορισμούς στο βάρος και όγκο, αφού σχεδόν καθημερινά (53 από τις 59 ημέρες) θα γίνεται μια διαδικασία φόρτωσης – εκφόρτωσης στα καταλύματα που θα ξεκουράζομαι. Ο βασικός ρουχισμός περιλαμβάνει τα αναγκαία ρούχα μιας βδομάδας, όπου έγινε μέριμνα στο στάδιο οργάνωσης του ταξιδιού για καθαρισμό των ρούχων. Από εκεί και πέρα, η μηχανή είναι εφοδιασμένη με εργαλεία και μικροεξαρτήματα έκτακτης ανάγκης, φαρμακείο πρώτων βοηθειών, αδιάβροχα κλπ. Το συνολικό επιπρόσθετο βάρος δεν πρέπει να είναι πέραν των 30kg λόγω περιορισμένων δυνατοτήτων της μηχανής σε σημεία στήριξης τους.

Στα ποιο πάνω έχουν ληφθεί επίσης υπόψη οι ιδιαιτερότητες της διαδρομής, αφού προβλέπεται συμμετοχή σε διαδρομές με διαφορετικές κλιματολογικές συνθήκες, από ήπιο καλοκαίρι μέχρι ελαφρύ χειμώνα, με θερμοκρασίες πλησίον τους 0°C με «τοίχος» χιονιών κοντά στα 2m! Μόνο ο χειμερινός εξοπλισμός υπολογίζεται στα 8kg.

 

Η διαδρομή που θα ακολουθήσει ο Κυριάκος, όπως τη σημείωσε ο ίδιος στα αναμνηστικά αυτοκόλλητα που τύπωσε

Αναμφισβήτητη είναι η στήριξη που έχω από τη CITY ως χορηγός επικοινωνίας για δεύτερη συνεχή χρονιά, αφού η διείσδυση στην καθημερινή ειδησιογραφία των δραστηριοτήτων μου μέσα από το διαδίκτυο κάνει ακόμα πιο γνωστή τη Vespa στο ευρύ κοινό, αλλά και τι πραγματικά κάνω στα ταξίδια μου.

Πόσο θα στοιχίσει και σε ποια πράγματα πάνε τα περισσότερα λεφτά;

Ο ημερήσιος προϋπολογισμός εξόδων προσδιορίζεται στα 60€, και περιλαμβάνει κόστος κίνησης, διαμονή και διατροφή, με ισομερή κατανομή, κατά γενική ομολογία. Η απόσταση είναι προβλεπτή με σοβαρές διακυμάνσεις όμως του κόστους καυσίμων από το 1,04-1,70€/λτ. Ο μεγαλύτερος προγραμματισμός έγινε στην προσεκτική επιλογή των καταλυμάτων διαμονής, ώστε να ανταποκρίνονται στα ζητούμενα οικονομικά επίπεδα και παρεχόμενες υπηρεσίες. Είναι αλήθεια πως το κόστος διαμονής σε ορισμένες χώρες και περιοχές είναι 10-35€/βράδυ το άτομο. Νοείται πως σε αρκετές περιπτώσεις τα καταλύματα μυρίζονται με άλλα άτομα για μείωση του συνολικού κόστους ταξιδιού, ειδικά στη διαδρομή από Αυστρία – Γερμανία – Ολλανδία – Βέλγιο, ενώ το μεγαλύτερο κόστος καταλυμάτων (όπως και καυσίμων) είναι στη Γαλλία. Σε ότι αφορά τη διατροφή, ως λάτρης των τοπικών γεύσεων, δεν θα με βρείτε σε ταχυφαγεία και σίγουρα η καθημερινή τοπική μπύρα ή κρασί περιλαμβάνεται στο προβλεπόμενο κόστος!

Επιπρόσθετα όμως από τα καθημερινά κόστη, υπάρχει ένα άλλο μεγάλο ποσό που πρέπει να καλυφθεί και αφορά την μεταφορά της «συνοδού» μου με πλοίο προς/από Πειραιά, αεροπορικά εισιτήρια προς/από Αθήνα και Βρυξέλες καθώς και τη δήλωση συμμετοχής στις μεγάλες διοργανώσεις της Ευρώπης. Ειδικά το γεγονός ότι δεν υπάρχει ατμοπλοϊκή σύνδεση της Κύπρου με την Ελλάδα, προκαλεί επιπλέον σπατάλη χρημάτων, που θα ξεπεράσει τα 600€ η διαδρομή από/προς Λεμεσό!

Εδώ θα ήθελα να ευχαριστήσω τους διοργανωτές του Vespa Alp Days, στο Zell am See της Αυστρίας, οι οποίοι μου παραχώρησαν δωρεάν συμμετοχή στην εκδήλωσή τους, ως ένδειξη τιμής που πρώτη φορά συμμετέχει η Κύπρος σε αυτή τη ιδιαίτερη διοργάνωση των Άλπεων.

 


Από το Vespa World Days 2016

 

Όλα τα έξοδα είναι από τη δική σου τσέπη; Υπάρχει τρόπος να βγάλεις κάποια λεφτά;

Μεγάλο μέρος των συνολικών εξόδων υπολογίζεται ότι θα καλυφτεί από χορηγούς οι οποίοι στηρίζουν και κατανοούν το συγκεκριμένο ταξίδι. Σίγουρα δεν υπάρχει δυνατότητα στα στενά πλαίσια της Κύπρου να γίνουν «κερδοφόρα» τέτοια ταξίδια, και ούτε μπορεί να αντικατασταθεί η οποιαδήποτε θυσία και όφελος με οικονομικά κριτήρια. Προσωπικά, έχω θέσει ως στόχο την κάλυψη του μισού συνολικού κόστους μέσω χορηγιών, για να μπορεί να γίνει αυτό το ταξίδι.

Εντός των ημερών πιστεύω πως θα είμαι σε θέση να ανακοινώσω όλους τους χορηγούς και όσους με στηρίζουν στο Vespassion Tour 2017. Είναι αναγκαίο όμως να αναφέρω ότι έχω μεγάλη στήριξη από την ομάδα του Vespa for life Cyprus σχετικά με το προγραμματισμό, ετοιμασία και αντιμετώπιση των αναγκών του ταξιδιού, καθώς και της εταιρείας TOP MARQUES MOTORS, επίσημου αντιπροσώπου του ομίλου Piaggio στη Κύπρο. Αναμφισβήτητη είναι και η στήριξη που έχω από τη CITY ως χορηγός επικοινωνίας για δεύτερη συνεχή χρονιά, αφού η διείσδυση στη καθημερινή ειδησιογραφία των δραστηριοτήτων μου μέσα από το διαδίκτυο κάνει ακόμα πιο γνωστή τη Vespa στο ευρύ κοινό, αλλά και τι πραγματικά κάνω στα ταξίδια μου.

 

Πώς θα χαρακτήριζες τος Vespassion Tour 2017;

Ως ένα ονειρικό ραντεβού αυτογνωσίας, αναγέννησης και επανακαθορισμό στόχων ζωής, μέσα από τις απέραντες αποχρώσεις των αισθήσεων και γεύσεων της ευρωπαϊκής ηπείρου. Πρόκειται για ένα ταξίδι εμβάθυνσης γνώσεων σε παραδοσιακούς ρυθμούς μουσικής και συνηθειών των πολιτισμών της Ευρώπη, με συνοδό μια Vespa 250 κυβικών του 2007, που βασίζεται στην αναζήτηση της πραγματικής ευτυχίας που δίνει η ζωή των Ευρωπαίων πολιτών μέσα από τα καθημερινά μικρά πράγματα που μας περικλείουν.

Ταυτόχρονα, αυτό το ταξίδι συνοδεύεται με συμμετοχή σε σημαντικά φεστιβάλ και συναντήσεις των λάτρεων των Vespa σε όλη την Ευρώπη, αρχίζοντας στις 26 Μαΐου από την Κρήτη (8η Παγκρήτια Συνάντηση), Σερβία (1st Serbia Vespa Days), Αυστρία (Vespa Alp Days), Γερμανία (Vespa World Days 2017), Ιταλία (Γύρος Σαρδηνίας) και τελειώνοντας στο τέλος Αυγούστου στην Ελλάδα με τη 31η Καλοκαιρινή Συνάντηση Vespa!

Το Vespassion Tour είναι επίσης η συνέχεια της περσινής μου συμμετοχής στo Vespa World Days 2016 στο Saint Tropez της Γαλλίας, όπου συνταξίδεψα με έμπειρους οδηγούς της Ελλάδας από τη Λάρισα και Αθήνα, καθώς και άλλους Κύπριους, μέσω Ιταλίας, καλύπτοντας μια συνολική απόσταση κοντά στις 3,000 km. Είναι αναγκαίο να αναφέρω πως χωρίς τις υποδείξεις των Κώστα Γράντη από τη Λέσχη Κλασικής Μοτοσυκλέτας και Βέσπας Λάρισας και του Βασίλη Γιωργάτου από τη Λέσχη Βέσπας Αθήνας δεν θα τολμούσα καν να σκεφτώ τη πραγματοποίηση αυτού του ταξιδιού!

Το ταξίδι θα το χαρακτήριζα ως μοναχικό, εγώ με τη Vespa μου, αφού στη μεγαλύτερη διαδρομή θα είμαστε μόνοι!

Πηγή: city.sigmalive.com

Send this to a friend