Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ Πού ακριβώς στο νησί βρίσκεται «η συτζ̌ιά του μαύρου»
Πού ακριβώς στο νησί βρίσκεται «η συτζ̌ιά του μαύρου»

Πού ακριβώς στο νησί βρίσκεται «η συτζ̌ιά του μαύρου»

Η γνωστή φράση «(έν’) η συτζ̌ιά του μαύρου» λέγεται όταν κάποιος κατηγορείται, συνήθως σκόπιμα, για τα πάντα, αν και είναι (ή υποστηρίζει ότι είναι) αθώος.

Σε αρκετές περιπτώσεις η σημασία της φράσης αυτής δεν απέχει από τη σημασία των φράσεων «εξιλαστήριο θύμα» και «αποδιοπομπαίος τράγος».

Κατά την περίοδο της Οθωμανοκρατίας, ο πλούσιος Τουρκοκύπριος Κιόρογλου χάρισε σε έναν υπηρέτη του, ο οποίος, σύμφωνα με την παράδοση, ήταν αφρικανικής/αραβικής καταγωγής, μια εύφορη έκταση γης (περίπου 25-30 σκάλες), η οποία βρίσκεται κοντά στο αεροδρόμιο Λευκωσίας. Στη γη αυτή υπήρχε μια πολύ μεγάλη συκιά, η οποία, με τον καιρό, έγινε πολύ γνωστή, με αποτέλεσμα ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι (βοσκοί, περαστικοί κ.ά.) να ξεκουράζονται στην πλούσια σκιά της και να τρώνε τα εύγευστα σύκα της.

Έτσι, προέκυψε η φράση για κάποιον ο οποίος «εκατάντησεν σαν την συτζ̌ιάν του μαύρου».

Η συκιά αυτή δεν υπάρχει σήμερα, μολονότι λέγεται ότι μέχρι πρότινος σώζονταν μερικές ρίζες της.

Ο μεγαλογαιοκτήμονας Κιόρογλου είναι ένας από τους πρωταγωνιστές της «9ης Ιουλίου του 1821…» του Βασίλη Μιχαηλίδη.

Υ. Γ.: Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχει και άλλη, επίσης ενδιαφέρουσα και ίσως πιο πειστική, εκδοχή για την περίφημη αυτή συκιά.

Το πιο πάνω κείμενο αναρτήθηκε στο facebook από τον φιλόλογο Κυριάκο Ιωάννου, ο οποίος αναφέρει ότι ενδεχομένως να επανέλθει σύντομα και με τη δεύτερη εκδοχή, αφού πρώτα ελέγξει όμως καλά τις πηγές του.

Πηγή: city.sigmalive.com

Send this to a friend