Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ 3 Φεβρουαρίου ψηφίζεται ο «δρακόντειος» νόμος για το κάπνισμα
3 Φεβρουαρίου ψηφίζεται ο «δρακόντειος» νόμος για το κάπνισμα

3 Φεβρουαρίου ψηφίζεται ο «δρακόντειος» νόμος για το κάπνισμα

Με συζήτηση στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής συνεχίζεται πυρετωδώς η προετοιμασία για ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου για το κάπνισμα που προβλέπει υψηλές ποινές σε όσους καπνίζουν σε κλειστούς χώρους.
Από τον Ιούλιο του 2016 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αποστείλει επιστολή στην Βουλή με την οποία ζητά την άμεση εναρμόνιση της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή οδηγία.
Με νέα επιστολή η Επιτροπή έδωσε προθεσμία για ψήφιση του νομοσχεδίου μέχρι τις 9 Φεβρουαρίου διαφορετικά θα πρέπει η Κύπρος να πληρώσει πρόστιμο.
Σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου της Επιτροπής Υγείας στη Βουλή σημείωσε πως η συζήτηση του επίμαχου νομοσχεδίου θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη με στόχο το νομοσχέδιο να ψηφιστεί στις 3 Φεβρουαρίου.
Το ανοικτό θέμα που συζητείται στην Επιτροπή είναι το θέμα διασύνδεσης του εσωτερικού χώρου με τον εξωτερικό. Το ζήτημα είναι αν θα υπάρχει αυτόματη πόρτα μεταξύ των δύο χώρων ή αν θα υπάρχει κενό- απόσταση δύο μέτρων.
Οι πρόνοιες του νομοσχεδίου
Σύμφωνα με το προτεινόμενο νομοσχέδιο, το κάπνισμα θα απαγορεύεται πλήρως σε όλους τους χώρους εργασίας και στα Νοσοκομεία, Σχολεία και Παιδότοπους και στους ανοικτούς σε αυτά χώρους. Η απαγόρευση θα αφορά και τα νέα καπνικά προϊόντα, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, τα φυτικά προϊόντα για κάπνισμα και ναργιλέ.
Αυστηρότερες ποινές και αναστολή λειτουργίας καταστημάτων
Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης αυστηρότερες ποινές στους παρανομούντες, και οι οποίες φτάνουν τις 2 χιλιάδες ευρώ ή και την αναστολή της λειτουργίας μιας επιχείρησης μέχρι και 4 μέρες με δικαίωμα του δικαστηρίου να ανανεώνει κάθε τέσσερις μέρες την ποινή αυτή.
Τι αλλάζει για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα 
Ανάμεσα στις εναρμονιστικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου περιλαμβάνεται η επιβολή τελών για παρεχόμενες υπηρεσίες και η απαγόρευση της διάθεσης στην αγορά ηλεκτρονικών τσιγάρων που δεν πληρούν τους Κανονισμούς καθώς και η απαγόρευση της πώλησης τσιγάρων σε πακέτο που περιέχει κάτω από 20 τσιγάρα και καπνού για τυλιχτό τσιγάρο κάτω από 30 γραμμάρια.
Πηγή: reporter.com.cy

Send this to a friend