Home ΛΑΡΝΑΚΑ Τα πρώτα στέκια του 60΄-70΄ στη Λάρνακα, εκεί που γίνονταν τα φλερτ… (pics)!
Τα πρώτα στέκια του 60΄-70΄ στη Λάρνακα, εκεί που γίνονταν τα φλερτ… (pics)!

Τα πρώτα στέκια του 60΄-70΄ στη Λάρνακα, εκεί που γίνονταν τα φλερτ… (pics)!

Από μερικές εφημερίδες της εποχής γύρω στο ’70 καταγράψαμε στέκια που συνήθιζε να πηγαίνει για διασκέδαση η νεολαία της εποχής, και όχι μόνο. Οι χώροι αυτοί, μερικοί από τους οποίους  ξεκίνησαν από εστιατόρια ή καφετέριες και στη συνέχεια έβαζαν μουσική για να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό, γέμιζαν κυρίως το Σάββατο. Τότε, ο κόσμος δούλευε και Σάββατο, οπότε η Παρασκευή  ήταν σχετικά δύσκολη για εξόδους.

Σημειώνω  ότι  από τα μέσα και προς το τέλος της δεκαετίας του ’60 άρχισαν να εμφανίζονται οι πρώτες δισκοθήκες κι επίσης τα μοντέρνα μουσικά συγκροτήματα, που συχνά τα βλέπαμε σε διαγωνισμούς  τα Κυριακάτικα πρωινά, στα διάφορα κέντρα ή κινηματογράφους.  Την ίδια περίοδο άρχισαν να λειτουργούν και μπουάτ σε όλες τις πόλεις, με πρώτη την «Απόφαση Δ’»  στη Λευκωσία, του Χριστόφορου Σάββα. Έκαναν επίσης την εμφάνισή τους τα επώνυμα φαστφουτάδικα, με πρώτους  πελάτες τη νεολαία.

Να πούμε ότι τουλάχιστον για τη Λεμεσό η εικόνα είναι ανακριβής, αφού μεταξύ του 1967 και 1970 λειτουργούσαν οι δισκοθήκες  για τις οποίες δεν γίνεται αναφορά στις εφημερίδες αυτές.  Στο μεγάλο αριθμό δισκοθηκών βοήθησε και  το γεγονός ότι στη Λεμεσό διέμεναν οικογένειες  Άγγλων στρατιωτών ( Ακρωτήρι-Επισκοπή).

Παραθέτω  απλά  τα ονόματα  των στεκιών αυτών για να τα θυμίσουμε στους τότε θαμώνες τους και για να δουν οι σημερινοί νέοι την ποικιλία των χώρων. Τα ονόματά τους τα γράφουμε όπως αναφέρονται στον τύπο.

ΛΕΜΕΣΟΣ

ΚΑΒ ΝΤΕ ΡΟΥΑ, MALIBU (1987), CARIBBEAN, Disc a gogo, Traffic, Tropicana, Prison, Kings, Οroscopo και  Twilite ,ΛΕΜΕΣΙΑΝΗ ΤΑΒΕΡΝΑ ( ΜΑΞΙΜ), ΚΥΜΑ, ΑΕΛ, ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΤΑΝ, ΜΙΑΜΙ, ΤΖΙΝΟ, ΦΙΕΣΤΑ, ΚΑΦΕ, ΕΛΥΖΕ, ΝΤΙΑΝΑ, ΑΒΕΝΙΤΑ, ΜΑΣΤΡΑΠΠΑΣ, ΑΣΤΗΡ, ΣΕ ΛΑ ΒΙ, ΝΤΟΛΦΙΝ ΛΟΤΖ ( ΤΡΟΟΔΟΣ), LE MARKIS (PLATRES), GOLDEN AGE, REVOLUTION, ΛΕΣΧΗ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ, PAVEMAR, EUROPA RESTAURANT.

ΛΑΡΝΑΚΑ

ΤΕΣΣΑΡΑ ΦΑΝΑΡΙΑ, ΗΡΑΚΛΗΣ, ΜΠΕΛ ΜΑΡΕ, ΣΠΗΛΙΑ, ΦΙΕΣΤΑ, ΚΟΡΝΕΡ, ΑΜΠΙΑΝΣ, ΠΑΜΠΟΛΑ, ΣΕΛΕΚΤ, ΛΟΥΚΟΥΛΛΟΣ, ΑΣΤΟΡΙΑ, ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, ΑΦΡΙΚΑ  ΛΟΤΖ, ΣΟΣΕΙΤΥ ΚΛΑΜΠ, ΓΑΛΑΖΙΟ ΚΥΜΑ, ΟΙ ΔΥΟ ΦΙΛΟΙ, ΓΙΩΤΗΣ, ΣΑΛΟΥΣΤΗΣ.

Υπήρχαν κι άλλοι χώροι, που δεν αναφέρονται στα δημοσιεύματα αυτά. Ας τους θυμηθούν οι αναγνώστες.

Ευχαριστώ  τους Εύρο Ευρυβιάδη, Γιώργος Γεωργιάδη και Ανδρούλλα Χατζηβαρνάβα για την παραχώρηση φωτογραφιών.

1 2 3 4 5 6

Λούης Περεντός

Send this to a friend