Home ΛΑΡΝΑΚΑ Δεν παίρνει χρήματα η Hermes!
Δεν παίρνει χρήματα η Hermes!

Δεν παίρνει χρήματα η Hermes!

Η Hermes με δικά της κριτήρια ήταν αυτή που παραχώρησε γη πέριξ του αεροδρομίου Λάρνακας σε γεωργούς ώστε να υπάρχει διαχείριση της άγριας ζωής που καταφεύγει στην περιοχή, χωρίς η εταιρεία να απολαμβάνει οποιαδήποτε έσοδα.

Ωστόσο οι γεωργοί διατηρούν το ρίσκο της μείωσης της έκτασης που τους έχει παραχωρηθεί, ή ακόμα και της απομάκρυνσης τους όποτε αυτό καταστεί αναγκαίο.

Το σκηνικό ως περιγράφεται πιο πάνω ξεκαθαρίζει με σημείωμα προς τη Βουλή ο υπουργός Μεταφορών Μάριος Δημητριάδης, απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτού του ΑΚΕΛ Σκεύης Κουκουμά. Όπως εξηγείται στο σημείωμα, στη Hermes για σκοπούς ανάπτυξης και ασφαλούς λειτουργίας του αεροδρομίου παραχωρήθηκε έκταση κρατικής γης (περιλαμβανομένων τουρκοκυπριακών τεμαχίων που έχουν απαλλοτριωθεί), με αποκλειστικό δικαίωμα αξιοποίησης και χρήσης για 25 χρόνια.

Η Hermes με τη σειρά της επέλεξε μέσα από ένα πρόγραμμα, που στόχο έχει τη βέλτιστη διαχείριση της άγριας ζωής, την παραχώρηση μέρους της γης του αερολιμένα σε εγγεγραμμένους γεωργούς, μετά από διαδικασία διαγωνισμού που έχει η ίδια διεξάγει στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων, όπως είναι π.χ. η εγγραφή στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, η κατοχή αριθμού μηχανημάτων και ανθρωπίνων πόρων, η εμπειρία στη διαχείριση καλλιεργειών κ.λπ.

Λόγω του ότι στόχος της προαναφερθείσας διαδικασίας είναι ο καθαρισμός των συγκεκριμένων περιοχών και η εφαρμογή μονοκαλλιεργειών, η Hermes με βάση τις συμφωνίες που έχει συνάψει με τους γεωργούς που έχουν επιλεγεί, δεν απολαμβάνει έσοδα από την παραχώρηση της γης. Εκείνο που συμβαίνει είναι ότι οι γεωργοί διατηρούν το ρίσκο της μείωσης της έκτασης της περιοχής που τους έχει παραχωρηθεί ή ακόμα και της απομάκρυνσης τους όποτε αυτό καταστεί αναγκαίο.

 

Send this to a friend