Home ΛΑΡΝΑΚΑ ΠΕΡΕΝΤΟΣ STORIES: Οι παραστάσεις θεατρικών έργων, οι εκδηλώσεις και η συμβολή του Μιχαλάκη Παρίδη (pics)
ΠΕΡΕΝΤΟΣ STORIES: Οι παραστάσεις θεατρικών έργων, οι εκδηλώσεις και η συμβολή του Μιχαλάκη Παρίδη (pics)

ΠΕΡΕΝΤΟΣ STORIES: Οι παραστάσεις θεατρικών έργων, οι εκδηλώσεις και η συμβολή του Μιχαλάκη Παρίδη (pics)

Αφορμή της ανάρτησης αυτής ήταν μια  φωτογραφία που  φέρει ημερομηνία 10 Ιουλίου 1951. Ενάμιση χρόνο  μετά τη διεξαγωγή του Δημοψηφίσματος για Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα ( Γενάρης 1950). Εκείνα τα χρόνια, οι παραστάσεις  στα σχολεία και στα κατηχητικά και οι παρελάσεις  είχαν σα στόχο την ενίσχυση του Εθνικού φρονήματος και την εξάσκηση πίεσης προς την Αγγλική Αποικιοκρατική Κυβέρνηση.

Το Παγκύπριο Λύκειο Λάρνακας  και τα κατηχητικά ήταν τα φυτώρια πολλών αγωνιστών κατά τον αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959 που ακολούθησε. Καθηγητές και μαθητές  διοργάνωναν  συνεχώς σχετικές εκδηλώσεις. Και οι θεατρικές παραστάσεις είτε κατά τις Εθνικές επετείους είτε κατά την τελική γιορτή του Σχολείου  είχαν το δικό τους χρώμα.  Οι πιο πολλές  παρουσιάζονταν στα Σχολεία, στο κινηματοθέατρο ΜΑΚΡΙΔΗ και στο προαύλιο της εκκλησίας του Αγίου Λαζάρου ( το καλοκαίρι).

Στην πρώτη φωτογραφία (κεντρική αλλά θα τις δείτε πιο κάτω)  παραθέτουμε τα ονόματα των μαθητών που έλαβαν μέρος στην εκδήλωση αρχίζοντας από την πάνω σειρά και προχωρώντας από αριστερά προς τα δεξιά.

Νίκος Δημητρίου, Νίκη Λειβαδιώτου,  Γιαννούλα Ζαχαριάδου, Λουκία Φωτίου, Τίτος Παπαγεωργίου, Γιωργούλ α Πετροπούλου. Δώρα Κουννίδου, Μιχαλάκης Ιακώβου.

Γιώργος……, Δάφνη Χατζηπαντελή, Μιχαλάκης Παρίδης, Λίνα Αβρααμίδου, Σταυρούλα Παπακυριάκου.

Μαρίνα Αδαμίδου, Φάνος Λαζαρίδης, Χρυστάλα Τζιοβάνη.

Μάτθη Κοντοπούλου,  Ευανθία Αβρααμίδου, Σολής Ποιηταρίδης, Ουρανία Χατζηκυριάκου, Μαρούλα Δημητρίου.

Στις υπόλοιπες φωτογραφίες βλέπουμε και πάλι τον Μιχαλάκη Παρίδη και άλλους που έλαβαν μέρος σε παραστάσεις/εκδηλώσεις. Πρόκειται για μια παράσταση που έκαναν τα Κατηχητικά με το έργο Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΑΝΗΛΙΑΓΟΣ και μια άλλη του Παγκύπριου Εμπορικού Λυκείου Λάρνακας.

«Ο Μιχαλάκης Παρίδης , ιδεαλιστής-διανοούμενος του Απελευθερωτικού Αγώνα 1955-1959, που κατά τη σύντομη ζωή του (1933-1958) έκανε το  λόγο πράξη με απόλυτη συνέπεια ως την κορυφαία στιγμή της υπέρτατης θυσίας του υπέρ των ιδανικών που με τόση ζέση υποστήριξε». ( Από το βιβλίο του Σωκράτη Τ. Αντωνιάδη «ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ ΠΑΡΙΔΗΣ ο αγωνιστής-ποιητής της Ελευθερίας», 2013).

Πολύ ευχαριστώ τη Δάφνη Χατζηπαντελή, που συμπρωταγωνίστησε με τον Μιχαλάκη Παρίδη στο έργο Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΗΣ ΡΕΓΓΑΣ. Οι πληροφορίες που μου έδωσε και η φωτογραφία που διέσωσε βοήθησαν στην ετοιμασία αυτής της ανάρτησης. Κάνω έκκληση σε όσους έχουν τέτοιες φωτογραφίες να επικοινωνήσουν μαζί μου.

1 2 3

Λούης Περεντός

Send this to a friend