Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Eνοχος για τρομοκρατικό σχέδιο υποστηρικτής του ISIS στη Βρετανία
Eνοχος για τρομοκρατικό σχέδιο υποστηρικτής του ISIS στη Βρετανία

Eνοχος για τρομοκρατικό σχέδιο υποστηρικτής του ISIS στη Βρετανία

[ad_1]

Ο Τζουνέιντ Καν από το Λούτον εργαζόταν ως οδηγός διανομής έτοιμων γευμάτων και είχε εμπνευστεί το σχέδιο επίθεσης με μαχαίρι καθώς συχνά περνούσε από τη βάση της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας στο Λέικενχιθ, αλλά και αμερικανικές βάσεις στην περιοχή.

 


Το κίνητρό του έγινε μεγαλύτερο μετά από τη δολοφονία του Βρετανού στρατιώτη Λι Ρίγκμπι από δύο Βρετανούς μουσουλμάνους σε δρόμο του νοτίου Λονδίνου το 2013.

 

Οι αρχές ασφαλείας είχαν αναγνωρίσει τον Καν ως ύποπτο ισλαμιστή και τελικά τον συνέλαβαν το καλοκαίρι του 2015. Στην κατοχή του βρήκαν στοιχεία για το σχέδιο επίθεσης, το οποίο προέβλεπε τη σκηνοθεσία ενός τροχαίου ατυχήματος έξω από τη βάση και τη δολοφονία κάποιου Αμερικανού αεροπόρου με μαχαίρι.

 

Οι αρχές διαπίστωσαν επίσης ότι ο καταδικασθείς ήταν σε επικοινωνία με τον Τζουναΐντ Χουσεΐν, γνωστού ισλαμιστή που στρατολογούσε μέλη στο Ισλαμικό Κράτος εδρεύοντας στη Ράκκα της Συρίας, έως τον θάνατό του από αμερικανικό πύραυλο. Ο Καν είχε λάβει οδηγίες για το πώς κατασκευάζεται μία βόμβα, με σκοπό να τη χρησιμοποιήσει αν η αστυνομία έφτανε στο σημείο της επίθεσης γρήγορα.

 

Ο Καν κρίθηκε επίσης ένοχος προετοιμασίας ένταξης στο Ισλαμικό Κράτος, κατηγορία για την οποία καταδικάσθηκε και ο θείος του Σαζίμπ. Η ποινή τους θα ανακοινωθεί στα μέσα Μαΐου.  

[ad_2]

Source link

Send this to a friend