Home ΛΑΡΝΑΚΑ Παραδίνονται οι καταζητούμενοι για ΧΥΤΑ και Κόσιη: «Φέρνουν» νέες συλλήψεις;
Παραδίνονται οι καταζητούμενοι για ΧΥΤΑ και Κόσιη: «Φέρνουν» νέες συλλήψεις;

Παραδίνονται οι καταζητούμενοι για ΧΥΤΑ και Κόσιη: «Φέρνουν» νέες συλλήψεις;

Έρχονται στην Κύπρο αυτοβούλως οι 3 καταζητούμενοι για τα σκάνδαλα ΧΥΤΑ Πάφου και Κόσιη – Κατάθεση κλειδί» θεωρείται η κατάθεση του πρώην Γενικού Διευθυντή της εταιρείας Helector – Αυτός έκλεισε την «συμφωνία» με τον Βέργα – Γνωρίζει όλους τους εμπλεκόμενους – Δεν αποκλείεται νέος κύκλος συλλήψεων – Οι άλλοι δυο καταζητούμενοι «λάδωναν» τους λειτουργούς του ΥΠΕΣ – Ενισχύεται η ανακριτική ομάδα

Σύμφωνα πληροφορίες οι τρείς υπάλληλοι της εταιρείας Helector, σε βάρος των οποίων έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης από το περασμένο Σάββατο, αφού τα ονόματα του ήταν στην λίστα με τους άλλους 9 υπόπτους για το σκάνδαλο, αναμένεται να φθάσουν στην Κύπρο αυτοβούλως εντός των επόμενων ημερών προκειμένου να παραδοθούν.

Σχετικά με την επιθυμία των υπόπτων οι ανακριτές της υπόθεσης έχουν ενημερωθεί μέσω των δικηγόρων και ως εκ τούτου δεν αναμένεται να προχωρήσουν στην έκδοση ευρωπαϊκών ενταλμάτων σύλληψης τους εντός των επόμενων 24ωρων, ενώ υπολογίζεται, αν δεν κάνουν πίσω, να φθάσουν το αργότερο μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη οι ύποπτοι να φθάσουν στην Κύπρο.

Κατάθεση «κλειδί»

Οι καταθέσεις των καταζητούμενων κρίνονται ως καθοριστικές για τα επόμενα βήματα των ανακριτών καθώς οι δυο εκ των υπόπτων, ο πρώην διευθυντής και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «μιλήσουν» τότε ενδεχομένως να ακολουθήσεις τρίτος κύκλος συλλήψεων.

Και αυτό λόγω του ότι οι συγκεκριμένοι ύποπτοι φαίνεται να γνωρίζουν και άλλα πρόσωπα που εμπλέκονται στο σκάνδαλο κατά την διάρκεια της προκήρυξης των προσφορών το 2003 όσο και για τις ανανεώσεις των συμβάσεων.

Καθήκοντα Γενικού διευθυντή της Helector την περίοδο από το 2007 μέχρι τον Ιούλιο του 2010, εκτελούσε ο 1ος καταζητούμενος.

Όταν ανέλαβε ο Γιάννης Κοκότσης,  ο προκάτοχός του είχε ηλεκτρονικό αρχείο αλλά μετά ο ίδιος  ενσωμάτωσε και δημιούργησε δικό του ηλεκτρονικό αρχείο που έγραφε όλα τα χρήματα που κατέληγαν σε μίζες. Από τα στοιχεία αυτά, σύμφωνα με τις ημερομηνίες αποχώρησης, ο καταζητούμενος έδωσε συνολικά σε έξι διαφορετικές περιπτώσεις 365,000 ευρώ σε μίζες στο Σάββα Βέργα.

Με βάση την μαρτυρία Κοκότση , τον Ιούλιο του 2010 ο καταζητούμενος, πρώην διευθυντής, του παρέδωσε την εταιρεία με έλλειμμα στο ταμεία 165,000 ευρώ το οποίο όπως του εξήγησε, προέρχεται από αναλήψεις μετρητών που έκανε για να δώσει σε μίζες. ‘Ήταν πολύ περισσότερο το έλλειμμα, αλλά τα χρήματα αυτά τα κάλυψε με εικονικά τιμολόγια.

Ως εκ τούτου η κατάθεση του πρώην Διευθυντή κρίνεται εξαιρετικής σημασίας αφού με αυτόν έκλεισαν οι «συμφωνίες» για τις μίζες και γνωρίζει όλους τους εμπλεκόμενους.

Οι άλλοι δυο

Όπως ισχυρίστηκε στην κατάθεση του ο Γιάννης Κοκότσης ο ίδιος κατόπιν εντολών του Διευθύνων Σύμβουλου της εταιρείας, 2ου καταζητούμενου, έδινε χρήματα ως μίζες στον μηχανικό, 3ου καταζητούμενου, προκειμένου να τα δώσει στους τρεις λειτουργούς του Υπουργείου Εσωτερικών, οι οποίοι έχουν συλληφθεί, προκειμένου να κλίσει η συμφωνία.

Τα χρήματα δίνονταν σε μετρητά και σύμφωνα με τον Κοκότση οι μίζες που έδωσε ο ίδιος συνολικά στον «διακινητή» μηχανικό ήταν 157 χιλιάδες ευρώ ενώ όπως ανέφερε οι μίζες που δόθηκαν στην τριμελής επιτροπή είναι πολύ περισσότερες.

Σε περίπτωση που οι καταζητούμενοι αλλάξουν γνώμη τότε η αστυνομία θα προχωρήσει στην έκδοση ευρωπαϊκών ενταλμάτων σύλληψης τους.

Πηγή: http://thecyprustimes.com/

Send this to a friend