Home ΛΑΡΝΑΚΑ Οι Δήμοι Λάρνακας και Λιβαδιών ενημέρωσαν για το σχέδιο περιοχής πρώην διυλιστηρίων
Οι Δήμοι Λάρνακας και Λιβαδιών ενημέρωσαν για το σχέδιο περιοχής πρώην διυλιστηρίων

Οι Δήμοι Λάρνακας και Λιβαδιών ενημέρωσαν για το σχέδιο περιοχής πρώην διυλιστηρίων

Οι Δήμοι Λάρνακας και Λιβαδιών ενημέρωσαν την Δευτέρα 7 Μαρτίου σε ανοικτή συγκέντρωση τους πολίτες για το Σχέδιο Περιοχής πρώην Διυλιστηρίων και Παραλιακής Περιοχής Πετρελαιοδεξαμενών. Η περιοχή καταλαμβάνει μια έκταση που φτάνει τα 4 περίπου τετραγωνικά χιλιόμετρα ενώ η ακτογραμμή καταλαμβάνει 3,2 χιλιόμετρα.

Σε ομιλία του ο αντιδήμαρχος Λιβαδιών Νίκος Γιαννακού ανέφερε ότι επίκεντρο της σημερινής διαδικασίας δημόσιου διαλόγου είναι η «ανάπτυξη της πολυτιμότερης ίσως περιοχής των Δήμων Λάρνακας και Λιβαδιών. Η διαδικασία αυτή του συμμετοχικού σχεδιασμού, είναι πρωτόγνωρη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, γιατί για χρόνια τώρα η εκπόνηση σχεδίων γινόταν από τα κυβερνητικά τμήματα, χωρίς την ενεργό συμμετοχή των Δήμων και των πολιτών».

Πρόσθεσε ότι «για χρόνια τώρα η ευρύτερη περιοχής Λάρνακας, εγκλωβισμένη ανάμεσα σε βιομηχανικές περιοχές , αναζητούσε διέξοδο για να αναδιπλωθεί στην θάλασσα και να αναπτύξει τις δυνατότητες της στον τομέα του τουρισμού και της αναψυχής. Σήμερα διαπιστώνουμε ότι το διαχρονικό αίτημα των Δήμων μας, βρίσκεται σε τροχιά ικανοποίησης, γιατί πλέον είναι γεγονός ότι τα διυλιστήρια και το ΚΕΤΑΠ έχουν ήδη τερματίσει την λειτουργία τους και οι ιδιωτικές εταιρείες προετοιμάζουν την μετακίνηση τους στην νέα ενεργειακή ζώνη της περιοχής του Βασιλικού».

Αφού ανέφερε ότι «η ανάπτυξη δεν θα πρέπει να επικεντρωθεί στο παραλιακό φιλέτο δημιουργώντας δύο αναπτυξιακές ταχύτητες» σημείωσε πως «η διασφάλιση της ενιαίας και αλληλο-υποστηριζόμενης ανάπτυξης  ολόκληρης της περιοχής του Σχεδίου Περιοχής είναι απολύτως απαραίτητη. Μέσα από το Σχέδιο περιοχής, τα Λιβάδια μπορούν να αξιοποιήσουν την ευκαιρία για να ξεδιπλωθούν προς την θάλασσα μέσα από ρυθμίσεις που θα διασφαλίζουν ισόρροπη ανάπτυξη στον τουριστικό εμπορικό και οικιστικό τομέα».

Ο κ. Γιαννακού είπε ακόμα ότι «σε συνεργασία με τον Δήμο Λάρνακας, θα αξιοποιήσουμε την ευκαιρία ανάπτυξης και την πρόκληση που έχουμε μπροστά μας. σε αυτή την προσπάθεια είναι πολύτιμη η συμμετοχή των δημοτών, είτε είναι ιδιοκτήτες στην περιοχή είτε όχι. Η ανάπτυξη της περιοχής είναι υπόθεση όλων» σημείωσε και κάλεσε όλους να αξιοποιήσουν την ευκαιρία, να υποβάλουν απόψεις και εισηγήσεις στα Δημοτικά Συμβούλια Λάρνακας και Λιβαδιών προκειμένου να βοηθήσουν στην τελική τους θέση που θα υποστηρίξουν στο πολεοδομικό Συμβούλιο.

Ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Λουρουτζιάτης ανέφερε ότι «σήμερα ζούμε ιστορικές στιγμές αφού μετά από 70 περίπου χρόνια παρουσίας των πετρελαιοδεξαμενών εκπονείται ένα Σχέδιο Περιοχής». Σημείωσε ότι οι νέες κατευθυντήριες γραμμές του Πολεοδομικού Σχεδιασμού δίνουν πλέον το λόγο και στον πολίτη και στις Τοπικές Αρχές και έτσι για ένα περίπου μήνα, δηλαδή μέχρι το τέλος Απριλίου, οι δημότες θα μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις εισηγήσεις ή απόψεις τους στις ιστοσελίδες των Δήμων Λάρνακας και Λιβαδιών ή απ’ ευθείας στο Πολεοδομικό Συμβούλιο.

Εξηγώντας τη διαδικασία, ο Δήμαρχος Λάρνακας είπε ότι το Πολεοδομικό Συμβούλιο με τις υποβληθείσες εισηγήσεις, τα αποτελέσματα των δημοσίων ακροάσεων και των παρουσιάσεων των Τοπικών Αρχών και άλλα δεδομένα και στοιχεία που θα προκύψουν θα προχωρήσει στην ετοιμασία προτάσεων και εισηγήσεων για την εκπόνηση του Σχεδίου, θα ακολουθήσει μια διαδικασία εκτίμησης επιπτώσεων στο περιβάλλον και θα καταλήξει σε μια ολοκληρωμένη πρόταση του Σχεδίου Περιοχής η οποία θα παρουσιαστεί στον Υπουργό Εσωτερικών, θα δημοσιευτεί βάσει συγκεκριμένου άρθρου του Νόμου ενώ θα δοθεί χρόνος για ενστάσεις.

Αναφερόμενος στις γενικές προοπτικές του Σχεδίου Περιοχής, ο κ. Λουρουτζιάτης είπε πως αυτές βασίζονται σε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της περιοχής που είναι η μοναδική κομβική θέση της περιοχής στο παραλιακό μέτωπο, η οικονομική και οικολογική αξία της ακτογραμμής, η δυνατότητα εφαρμογής μεθόδων πρότυπων αστικών σχεδιασμών. Το χαρακτηριστικό της περιοχής είναι το επίπεδο έδαφος, τα σχετικά μεγάλα τεμάχια που ευνοούν ιδιαίτερα ένα ενιαίο σχεδιασμό.

Σημείωσε πως ο καθορισμός των αναπτυξιακών κατευθύνσεων του Σχεδίου Περιοχής, όπως έχουν εκδοθεί είναι μεταξύ άλλων η ανάδειξη του ρόλου της περιοχής, η εξυγίανση και αποκατάσταση του περιβάλλοντος, η δημιουργία ευκαιριών επένδυσης και ανάπτυξης ψηλής προστιθέμενης αξίας και η προώθηση και υλοποίηση έργων προτεραιότητας και βελτίωση του συγκοινωνιακού δικτύου και άλλων βασικών υποδομών.

Πρόσθεσε ότι οι γενικοί στρατηγικοί στόχοι του Σχεδίου είναι μεταξύ άλλων η αναβάθμιση του ρόλου, ένα αειφόρο μοντέλο αστικής ανάπτυξης, η διασφάλιση πολεοδομικής χωροταξικής συνέχειας και η οργανωμένη ποιοτική βιώσιμη ανάπτυξη.

Μετά την ενημέρωση των δημοτών που έγινε στην παρουσία βουλευτών, ο Δήμαρχος Λάρνακας δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «μας δίνεται πλέον η ευκαιρία σε συνεργασία με το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως και με τον Υπουργό Εσωτερικών, να διαμορφώσουμε, μέσα από μια συμμετοχική διαδικασία των Δήμων και των δημοτών, απόψεις, σκέψεις, εισηγήσεις όσον αφορά τις κατευθυντήριες γραμμές της ανάπτυξης και όσον αφορά τους στόχους που πρέπει να διαλαμβάνονται σε ένα Σχέδιο Περιοχής. Το συγκεκριμένο Σχέδιο αφορά μια περιοχή 4 τετραγωνικών χιλιομέτρων και μια ακτογραμμή 3,2 χιλιομέτρων».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι ο Δήμος Λάρνακας έχει λάβει «αίτημα από την εταιρεία EXXONMOBIL για κατεδάφιση τεσσάρων βαρέλων και ορισμένων άλλων βοηθητικών υποστατικών. Αναμένουμε από όλες τις εταιρείες να υποβάλουν τις σχετικές αιτήσεις κατεδάφισης και το σχετικό διάταγμα δίνει χρονικό περιθώριο μέχρι τον Ιανουάριο του 2017».

Ανέφερε ακόμα ότι «είναι ένα πολυσύνθετο και δύσκολο θέμα που δεν λύνεται εύκολα, ωστόσο μπήκε το νερό στο αυλάκι και θεωρούμε ότι η σημερινή δημόσια διαβούλευση για το Σχέδιο Περιοχής είναι κάτι πολύ σημαντικό, κάτι ξεχωριστό».

Send this to a friend