Home ΛΑΡΝΑΚΑ Σε ένα μήνα δεν θα έχουν τόπο να θάψουν τους νεκρούς στη Λάρνακα!
Σε ένα μήνα δεν θα έχουν τόπο να θάψουν τους νεκρούς στη Λάρνακα!

Σε ένα μήνα δεν θα έχουν τόπο να θάψουν τους νεκρούς στη Λάρνακα!

Μετά από 120 χρόνια λειτουργίας του κοιμητηρίου του Αγίου Γεωργίου του Κοντού στη Λάρνακα, ο δήμος τρέχει πλέον για τα καλά για να βάλει μπρος για το νέο κοιμητήριο της πόλης, το οποίο θα είναι το μεγαλύτερο που κατασκευάστηκε ποτέ στην επαρχία Λάρνακας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», ξεπερνώντας γραφειοκρατικές και άλλες διαδικασίες ο δήμος αδημονεί να αρχίσει την πρώτη φάση του έργου, καθώς το κοιμητήριο του Αγίου Γεωργίου του Κοντού βρίσκεται μια ανάσα πριν να καταστεί υπερπλήρες. Κάτι που οροθετείται να συμβεί εντός των επόμενων μερικών βδομάδων, δηλαδή στην καλύτερη των περιπτώσεων 6-8 και στη χειρότερη σε έναν περίπου μήνα, οπόταν θα γίνουν κηδείες στο νέο -όπως και να έχει η κατάσταση στο νέο, το οποίο ακόμα δεν άρχισε.

Ανώτατη πηγή του Δήμου Λάρνακας επιβεβαίωσε χθες στον «Φ» ότι, εάν είναι δυνατόν, θα επιδιωχθεί να γίνει χρήση του νέου κοιμητηρίου Λάρνακας στην Τερσεφάνου εντός των επόμενων λίγων βδομάδων, λόγω επαπειλούμενου κορεσμού του υφιστάμενου, στον Άγιο Γεώργιο Κοντό. Παραδέχθηκε επίσης, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες μας, ότι δυστυχώς ο Δήμος Λάρνακας έφτασε σε αυτή την άκομψη κατάσταση επειδή υπήρξε ολιγωρία τα προηγούμενα χρόνια και αφέθηκε η δρομολόγηση της κατασκευής του νέου στο νυν Δημοτικό Συμβούλιο, που ανέλαβε πριν τρία χρόνια. Η γραφειοκρατία, οι χρονοβόρες διαδικασίες και άλλα έφεραν τη Λάρνακα να κινδυνεύει να μην έχει πού να θάψει αποθανόντες δημότες της, παρόλο που οι προειδοποιήσεις για αυτό τον κίνδυνο έρχονταν, επισήμανε η ίδια πηγή και αποκάλυψε ταυτόχρονα ότι «αν δεν υπήρχε η καλή συνεργασία με τον εφημέριο του κοιμητηρίου του Αγίου Γεωργίου, τα πράγματα αυτή τη στιγμή θα ήταν ακόμη πολύ χειρότερα για τον Δήμο της Λάρνακας».

Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες μας, αιτία που οδήγησε την κατάσταση η Λάρνακα να κινδυνεύει να μείνει χωρίς κοιμητήριο ήταν η καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στην έναρξη της σχετικής διαδικασίας για τον σχεδιασμό, την αδειοδότηση και την κατασκευή του. Διαδικασία που άρχισε ουσιαστικά πριν από δυο περίπου χρόνια και παρά το γεγονός ότι κύκλοι της Μητρόπολης Λάρνακας και της Εκκλησιαστικής Επιτροπής Αγίου Γεωργίου Κοντού πίεζαν από το 2012 για το ενδεχόμενο να καταστεί πλήρες το κοιμητήριο Αγίου Γεωργίου Κοντού. Η διαδικασία αυτή λογικά θα έπρεπε να είχε αρχίσει από τον Δήμο Λάρνακας, πολύ πριν από την έναρξη της θητείας του νυν Δημοτικού Συμβουλίου.

Η χωροθέτηση του νέου κοιμητηρίου έχει ήδη ολοκληρωθεί και αυτό θα βρίσκεται σε αγροτική γη που απαλλοτριώθηκε για τον σκοπό αυτό με τη συμβολή και των αρμοδίων κρατικών τμημάτων, στα σύνορα Τερσεφάνου-Δρομολαξιάς, σε γη που ανήκει όμως στα όρια Τερσεφάνου, σύμφωνα με άλλη πηγή του δήμου. Η προθεσμία υποβολής ενστάσεων, σύμφωνα με τον κ. Χριστοδούλου, λήγει εντός των ημερών και ήδη γίνεται προγραμματισμός για την έναρξη των πρώτων έργων, δηλαδή της πρώτης φάσης του έργου. Σημείωσε, επίσης, ότι όσον αφορά τη χρηματοδότηση για την αγορά της γης, αλλά και τη χρηματοδότηση μέρους της πρώτης φάσης κατασκευής, αυτή θα γίνει με ιδίους πόρους του Δήμου Λάρνακας.

Αρμόδια πηγή δήλωσε επίσης στον «Φ» ότι σε πρώτη φάση ο Δήμος Λάρνακας θα δαπανήσει ποσό γύρω στο ενάμισι εκατομμύριο ευρώ, που έχει στη διάθεσή του αυτή τη στιγμή για το έργο. Διευκρίνισε ωστόσο ότι το μεγαλύτερο μέρος του ποσού αυτού θα δαπανηθεί για την αγορά της γης και μόνο ένα μέρος θα είναι διαθέσιμο για την πρώτη φάση οριοθέτησης τάφων. Η πρώτη φάση περιλαμβάνει 1.200 τάφους, αλλά με τα οικονομικά δεδομένα του δήμου αυτή τη στιγμή, δεν αναμένεται να οριοθετηθούν/τοπιοτεχνηθούν όλοι.

 Χωρητικότητας 10.000 τάφων 
 Στο σύνολό του το νέο κοιμητήριο του Δήμου Λάρνακας θα αποτελείται από δέκα χιλιάδες τάφους, εκκλησάκι, χώρους υγιεινής, σύστημα υδροδότησης και ό,τι άλλο περιλαμβάνει ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κοιμητήριο, ανέφερε επίσης αρμόδια πηγή στον «Φ».
Ωστόσο, πέραν της καθυστέρησης στον προγραμματισμό του νέου κοιμητηρίου, «καυτή πατάτα» αποτελεί και η περαιτερω σταδιακή χρηματοδότηση των διαφόρων φάσεών του, ώς να ολοκληρωθεί. Δαπάνη που εκτιμάται πέρα από τα πέντε εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, πάντα, ο Δήμος Λάρνακας ευελπιστεί ότι θα καταφέρει να προχωρήσει σταδιακά το έργο μέσα από την πώληση τάφων και τα έσοδα από τη Δημοτική Φορολογία, κάτι που, όπως επισημαίνεται, δεν θα είναι και τόσο εύκολο στην πράξη.
Πηγή:www.philenews.com

Send this to a friend