Home ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ Ο «Μαραντόνα» στο larnakaonline για την Βίσση, το παρατσούκλι του, την κρίση, τις κυβερνήσεις, τον «Σταφύθκια», τις… ιστορίες και πολλά άλλα (video-photos)

Ο «Μαραντόνα» στο larnakaonline για την Βίσση, το παρατσούκλι του, την κρίση, τις κυβερνήσεις, τον «Σταφύθκια», τις… ιστορίες και πολλά άλλα (video-photos)

0

Είναι στο… παζάρι 25 ολόκληρα χρόνια. Είναι ο «Μαραντόνα» των σάντουιτς. Στην πόλη μας είναι το πρώτο όνομα. Είναι ο κορυφαίος.
Το larnakaonline επισκέφθηκε το κατάστημα του γνωστού «Μαραντόνα» και μας μίλησε για όλους και για όλα.
Απολαύστε τον Αντρέα ή καλύτερα τον «Μαραντόνα» μας…
Κύριε «Μαραντόνα». Πότε ξεκινήσατε να κάνετε σάντουιτς για πρώτη φορά;
«Για πρώτη φορά ξεκίνησα 10/6 του 1990. Εδώ και 25 χρόνια, μια ζωή».
Προηγουμένως με τι είχατε ασχοληθεί;
«Προηγουμένως ήμουν σερβιτόρος σε μπουζούκια. Το Venus, το «χρυσόψαρο», ορισμένα επώνυμα εστιατόρια».
Από τα εστιατόρια στα… σάντουιτς πως καταλήξατε;
«Ο μάστρος μου δεν μου εδίαν αύξηση στα μπουζούκια στο Venus και έτσι αποφάσισα να ανοίξω σαντσουιτσίδικο. Βρήκα μια καντίνα παλιά, ένα αυτοκίνητο παλιό. Ένα Volkswagen. Το μπογιατίσαμε, το επιδιορθώσαμε, έκανα τους πάγκους εγώ μόνος μου και έτσι σιγά-σιγά ξεκίνησα να κάνω σάντουιτς».
Μετά από 25 χρόνια στο επάγγελμα, νιώθετε δικαιωμένος που αφήσατε τα μπουζούκια για να ασχοληθείτε με τα σάντουιτς;
«Ναι, νιώθω δικαιωμένος. Παλιά ήσουν ένας απλός σερβιτόρος. Τώρα ξέρουν σε οι πάντες. Και Κύπρο και εξωτερικό μπορώ να σου πω».

Παίρνετε μηνύματα και από εξωτερικό;
«Ναι, ναι παίρνω μηνύματα και από εξωτερικό».
Δηλαδή, άτομα από το εξωτερικό έρχονται για να φάνε τα σάντουιτς του «Μαραντόνα»;
«Αρκετοί καλλιτέχνες από την Ελλάδα, άμαν έρθει κάποιος Έλληνας θέλει να περάσει να φάει από τα σάντουιτς του «Μαραντόνα».
Μερικά ονόματα;
«Η Βίσση, ο Μακρόπουλος και άλλοι πιο ασήμαντοι καλλιτέχνες».
Το όνομα σας ακούγεται πολύ. Σχεδόν κανείς δεν ξέρει το ονοματεπώνυμο σας. Όλοι σας αποκαλούν «Μαραντόνα». Ποιος είναι ο «Μαραντόνα», πως ονομάζεστε, από πού κατάγεστε;
«Κατάγομαι από την ωραία Αλαμηνό της επαρχίας Λάρνακος. Το όνομα μου άσυλα είναι Αντρέας, αλλά το 5% παγκυπρίος ξέρουν το όνομα μου. Οι πλείστοι γνωρίζουν το «Ματαντόνας» τώρα».
Ποιος σας «κόλλησε» το παρατσούκλι «Μαραντόνα»;
«Το παρατσούκλι «Μαραντόνα» είναι μεγάλη ιστορία. Είχα ένα ξενύχτικο. Μετά τα μπουζούκια άνοιξα ένα εστιατόριο με ένα συνέταιρο και έρχονταν καλλιτέχνιδες από τα night club. Ήταν την εποχή που ήταν ο Μαραντόνα στις δόξες του. Μπλεγμένος με ναρκωτικά καταστάσεις και μου έλεγαν ότι μοιάζεις του «Μαραντόνα». Και έτσι μου έμεινε. Κάθε νύχτα που έρκουνταν έλεγαν πάμε στο ξενύχτικο του Μαραντόνα. Το ξενύχτικο μου ήταν νούμερο 1 όνομα και έτσι έμεινε μας το Μαραντόνα εδώ και 25 χρόνια».
Ξεκινήσατε από ένα Volkswagen. Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να ρισκάρετε και να κάνετε ένα μαγαζί για σάντουιτς;
«Ρισκάραμε γιατί είχαμε προβλήματα με την αστυνομία. Σταματούσαν στον κυκλικό κόμβο αυτοκίνητα πολλά, καταστάσεις και έτσι σκέφτηκα το μαγαζί γιατί είναι πιο καθαρά, πιο περιποιημένα, έρχονται οικογένειες, επώνυμοι και κάθονται. Είναι πιο συσταρισμένη δουλειά, είναι καλύτερα. Μπορεί να είναι παραπάνω τα έξοδα αλλά είναι καλύτερα».
Τα έσοδα;
«Περίπου το ίδιο κι ακόμη παραπάνω».
Πολλοί λένε ότι από τα σάντουιτς ο «Μαραντόνα» είναι πλούσιος.
«Στο ποδόσφαιρο ο Μαραντόνα ναι έγινε πλούσιος. Εγώ, καλά περνώ».
Στην περιοχή στο κυκλικό κόμβο του λιμανιού υπήρχε μεγάλη ζωντάνια. Τώρα η εικόνα αυτή σας λυπεί;
«Ως προς τη δουλεία μου μπορώ να σου πω, όι. Για μένα είναι καλύτερα τωρά. Αλλά για τη ζωή της Λάρνακας τη νύχτα ναι, με λυπεί. Υπήρχε πολλή ζωή δαμέ η περιοχή. Δυστυχώς για μένα φταίνε οι εκάστοτες κυβερνήσεις για να εξαλείψουν την πορνεία, ενώ είναι μεγάλο λάθος. Η πορνεία ανθεί αυτή την στιγμή. Φυσικά προτίμουν την ζωή την άλλη, ήταν καλύτερα».
Πολλοί λένε τα καλύτερα για τα σάντουιτς σας. Υπάρχει τέχνη; Υπάρχει μυστικό;
«Τέχνη υπάρχει. Η αγάπη. Να προσπαθήσεις να κάνεις ένα σάντουιτς καλό να το ευχαριστηθεί ο πελάτης. Δεν υπάρχει τέχνη άλλη. Τούτη είναι η τέχνη».
Σε ένα πρόσφατο βίντεο που είδαμε είπατε μια ιστορία με την ξιννίττα. Τι άλλος περιστατικό σας έχει μείνει στο μυαλό από κάποιο πελάτη;
«Έχει αρκετές ιστορίες. Μια ιστορία… νομίζω ήταν Αραδιππιώτης. Ήταν μια παρέα τέσσερα άτομα και έστειλαν κάποιον για να αστιέψει…» Τα υπόλοιπα στο βίντεο στο 3:13.
Φαντάζομαι αργά την νύχτα θα ζήσατε ιστορίες με μεθυσμένους, βία…
«Ναι, μεθυσμένοι, βία τσακωμοί. Υπήρχαν παλιά. Τώρα δεν υπάρχουν».
Ο ανταγωνισμός στον χώρο πως είναι;
«Ο ανταγωνισμός είναι πάρα πολύ μεγάλος. Ειδικά τον καιρό που ξεκίνησα να κάμνω σάντουιτς. Υπήρχαν κάποια άτομα που με επηρέαζαν. Με ενοχλούσαν συστηματικά τη νύχτα. Έβαζαν το αυτοκίνητο τους δίπλα από το δικό μου, να μεν έρτει πελάτης να παρκάρει να πιάσει σάντουιτς. Όμως, μακάρι να είναι καλά ο άθρωπος, ο «Σταφύθκιας» ο αστυνόμος ήρτε κοντά μου. «Μαραντόνα μου έχουμε κανένα πρόβλημα;», λαλεί μου. Του είπα «Ναι, κύριε «Σταφύθκια, έχουμε τούτο το πρόβλημα». Ο άθρωπος σε δυο λεπτά έλυσε το πρόβλημα. Από το 1990 μέχρι τωρά δεν με ενόχλησε κανένας. Στα σημερινά δεδομένα υπάρχει ανταγωνισμός, διότι τον τζιερό που ενοχλούσεν μας η αστυνομία να φύουμε τα αυτοκίνητα μας, έλεεν μας να πιάσουμε μαγαζιά. Πιάνουμε μαγαζιά, κάμνουμε αρκετά έξοδα και ο νόμος αυτή την στιγμή δεν ισχύει. Βάλουν αυτοκίνητα στα 10 και στα 20 μέτρα. Τούτοι οι αθρώποι χρειάζονται ορισμένες πρόνοιες του νόμου. Δεν ισχύει καμία πρόνοια. Απλά το δημαρχείο παίρνει 500 ευρώ τον χρόνο και τέλειωσε. Εμείς δαμέ, διούμε 10000 ευρώ τον χρόνο. Τι μπορούμε να κάμουμε. Επία σε όλα τα αρμόδια όργανα, σε όλα, σε όλα. Όλα μας στέλνουν στο Δημαρχείο. Το Δημαρχείο παίζει πελλόν. Τι μπορώ να κάμω; Έτσι τζιε εγώ περιμένω την κατάλληλη στιγμή».
Κλείνοντας θα ήθελα να στείλετε ένα μήνυμα στους κατοίκους της Λάρνακας οι οποίοι ζουν και αυτοί έντονα την κρίση. Ένα μήνυμα αισιοδοξίας αν θέλετε.
«Ένα μήνυμα αισιοδοξίας; Είναι η πίστη στον εαυτό τους. Δηλαδή, ότι κάνει ο καθένας πρέπει να πιστεύει στον εαυτό του. Είτε μικρή δουλειά, είτε μεγάλη. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι την ζωή την παλιά να την ξεχάσουμε. Επιάναμε 30 λίρες την ημέρα παλιά; Κανούμε και οι 20, κανού μας και οι 15 τωρά. Ένεν ανάγκη να πιένουμε και στα μπουζούκια και στα εστιατόρια τα ακριβά. Υπάρχουν και άλλα εστιατόρια φτηνά. Σαν δαμέ μπορείς σάντουιτς και αναψυκτικό με 5 ευρώ. Είναι μια χαρά. Γιατί να πάω να δώσω 50 ευρώ να φάω ψάρι ή οτιδήποτε άλλο ακριβό; Υπάρχει ψάρι πιο φτηνό, υπάρχει φαγητό πιο φτηνό».
Υπάρχει και ο «Μαραντόνα»…
«Υπάρχει και ο Μαραντόνα, εννοείται».